Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Haváriu malého vrtuľníka pri Prešove neprežil pilot

Pred 19.00 h havaroval v sobotu 7. júla 2018 pri Prešove malý vrtuľník. Vo vnútri bola jedna osoba, ktorá utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. K nehode došlo v katastri obce Veľký Šariš, časť Kanaš. Foto: TASR - František Iván

K nehode došlo v katastri obce Veľký Šariš, časť Kanaš. Na mieste zasahujú hasiči, zdravotná záchranná služba a polícia.

Prešov 7. júla (TASR) - Pred 19.00 h havaroval v sobotu pri Prešove malý vrtuľník. Vo vnútri bola jedna osoba, ktorá utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.



Podľa jeho ďalších slov došlo k nehode v katastri mesta Veľký Šariš, časť Kanaš. Na mieste zasahujú hasiči, zdravotná záchranná služba a polícia. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že vrtuľník sa pravdepodobne zamotal do drôtov, čo spôsobilo jeho následný pád," priblížila okolnosti Katarína Križanová z Prezídia HaZZ.

Pred 19.00 h havaroval v sobotu 7. júla 2018 pri Prešove malý vrtuľník. Vo vnútri bola jedna osoba, ktorá utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. K nehode došlo v katastri obce Veľký Šariš, časť Kanaš.
Foto: TASR - František Iván


Ako TASR informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, išlo o dvojmiestny civilný vrtuľník, v ktorom bol pilot z Prešova. "Na miesto boli prizvané aj zložky Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru. Zo strany polície to má vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Prešove a pravdepodobne začne stíhanie pre trestný čin usmrtenia," doplnila s tým, že presná príčina i okolnosti sú v štádiu vyšetrovania.



Kolízia vrtuľníka s elektrickým vedením spôsobila približne o 18.40 h aj hromadné výpadky v distribúcii elektriny. "Najviac zasiahnuté lokality sú Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov," informovala TASR Andrea Vlková z Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD). K 20.30 h evidujú vyše 55.000 odberných miest bez elektriny. "Pohotovostné zložky VSD okamžite vyrazili do terénu. Vzhľadom na príčinu výpadku nie je aktuálne možné presne odhadnúť čas znovuzásobenia zasiahnutej časti distribučného územia," dodala s tým, že spoločnosť aktívne spolupracuje pri vyšetrení nešťastia.

K poslednému pádu vrtuľníka došlo na letisku v Spišskej Novej Vsi začiatkom apríla tohto roka. Ľahko sa vtedy zranili dve osoby. Nehoda vrtuľníka, ktorá si však vyžiadala ľudské životy, sa na Slovensku stala 10. mája 2017. Vo vojenskom priestore letiska v Prešove pri výcviku evakuácie osôb sa vtedy zrútil policajný vrtuľník značky Bell 429. Zomreli dvaja hasiči, policajní piloti sa zranili.