Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Program počas Vianoc má prilákať do Popradu aj viac návštevníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Práve kultúrny program by mal doplniť zimnú lyžovačku a pobyt turistov v regióne, myslí si primátor.

Poprad 13. novembra (TASR) – Počas vianočných a novoročných sviatkov pripravila popradská samospráva viacero podujatí, ktoré by mali nielen potešiť miestnych obyvateľov, ale aj prilákať návštevníkov z okolitých miest a obcí, či tých turistov, ktorí do regiónu prídu lyžovať. "Takým najväčším ťahákom kultúrneho programu bude určite už tradičný popradský príchod Mikuláša, a to 4. decembra o 17. hodine, kedy sa zároveň rozsvieti vianočná výzdoba v celom meste," uviedla dnes na tlačovej konferencii Dana Liptáková z oddelenia kultúry na Mestskom úrade v Poprade. Tribúna bude počas mikulášskeho programu pri hlavnom parkovisku na Námestí sv. Egídia. Novinkou je okrem iného aj premietanie celého programu na veľkoplošnej obrazovke.

Zvyšok kultúrneho programu sa bude konať na tradičnom mieste, na pódiu v tzv. medzikostolí na námestí. "Jednotlivé podujatia popradských Vianoc budú prebiehať počas 33 dní a vystúpi na nich 550 účinkujúcich. Začíname už 29. novembra prvým adventným koncertom na veži kostola sv. Egídia," dodala Liptáková. Ďalšou z noviniek tohtoročných popradských Vianoc je tzv. adventné mestečko so siedmimi drevenými stánkami a prístreškom s vianočným občerstvením. Otvorené bude od 4. decembra až do 6. januára v priestore nad verejnými toaletami.

"Naším cieľom bolo, aby to občerstvenie bolo koncentrované na jednom mieste a nie rozptýlené po celom námestí," zdôvodnil primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Ďalšou z noviniek je súťaž vo výzdobe vianočných stromčekov detí základných škôl na území mesta. O víťaznom stromčeku, ktorý bude následne umiestnený pred Mestským úradom, rozhodne vo svojom hlasovaní verejnosť. Počas sviatkov budú môcť občania, ale aj návštevníci mesta využiť aj bezplatné prehliadky kostola sv. Egídia, ktorým ich prevedú pracovníci Mestskej informačnej kancelárie. "Chýbať nebude ani tradičný jarmok, jeho 13. ročník bude tentoraz v termíne od 11. do 13. decembra," doplnila Liptáková. Jeho súčasťou bude už tradične aj zabíjačka, pripravených je viacero vystúpení a Popradčania sa môžu tešiť aj na tancovačku. V prvý deň jarmoku sa bude konať aj spomínaná súťaž v zdobení vianočných stromčekov našich detí. Okrem toho sa budú môcť miestni tešiť na Veľký festival maskotov a rozprávkových postavičiek, ktorý sa uskutoční v divadelnej sále Domu kultúry 6. decembra.

Ďalšou z noviniek je aj séria vianočných koncertov pod názvom Otvor svoje srdce v popradských kostoloch, ktorých súčasťou bude aj umelecké stvárnenie príbehu Božieho narodenia v obrazoch maľovaných v piesku, ktoré budú vznikať priamo pre očami návštevníkov. Do konca roka sa náklady na kultúrne podujatia v Poprade vyšplhajú na cca 40.000 eur, z toho 9000 eur pôjde z rozpočtu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Po novom roku mesto ešte zo svojich zdrojov zorganizuje novoročný koncert a hrnčiarsky bál s operetou pri príležitosti 70. výročia vzniku tzv. veľkého Popradu.

"Chýbať nebudú ani tradičné aktivity ako napr. predaj vianočných stromčekov i vianočných kaprov priamo z fontány, malá detská burza hračiek, štedrovečerný vežový koncert, či Vianoce v útulku pre opustených psíkov a predsilvestrovská detská šou s ujom Ľubom. Program popradských Vianoc ukončia dva bezplatné vianočné koncerty v Matejovciach a v kostole sv. Egídia. Celý program bude distribuovaný do všetkých domácností v Poprade," upozornila Liptáková s tým, že návštevníkom centra mesta bude od 15. januára do 6. januára 2016 k dispozícii aj bezplatné parkovanie na mestských parkoviskách.

Výška vybratej dane z ubytovania sa počas decembra 2014 a januára a februára tohto roku v Poprade vyšplhala na viac ako 26.000 eur, počet prenocovaní v tomto období bol na úrovni viac ako 41.000. Mestská informačná kancelária za tieto tri mesiace vybavila takmer 5000 návštevníkov. Mesto očakáva, že práve spomínané podujatia prilákajú túto sezónu do mesta viac návštevníkov. "Práve kultúrny program by mal doplniť zimnú lyžovačku a pobyt turistov v regióne. Naše Vianoce sú nie len pre Popradčanov, ale aj pre turistov celého regiónu a obyvateľov okolitých miest a obcí. Verím, že sa informácie o programe v Poprade dostanú nielen k hotelierom, ale aj do okolitých miest ako Vysoké Tatry, Svit, Kežmarok, Levoča, či Stará Ľubovňa, ale aj do poľského Zakopaného," uzavrel primátor.