Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prvým Popradčanom roka 2019 je chlapček Oliver

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chlapček váži 4540 gramov a meria 54 centimetrov a v pôrodnici ho navštívil aj primátor mesta Anton Danko.

Poprad 3. januára (TASR) - Prvý Popradčan v roku 2019 sa narodil v stredu (2. 1.) mamičke Lívii z Popradu. Chlapček dostal meno Oliver, váži 4540 gramov a meria 54 centimetrov a v pôrodnici ho navštívil aj primátor mesta Anton Danko. „Jedným z krokov, ktoré som sľúbil občanom, je aj podpora rodín formou príspevku pri narodení dieťaťa. Kým túto podporu uvedieme oficiálne do života, rozhodol som sa navštíviť v popradskej nemocnici prvého Popradčana narodeného v roku 2019,“ uviedol.

Okrem spomínaného príspevku plánuje vedenie mesta zaviesť podporu detí aj pri nástupe do školy príspevkom na nákup školských potrieb. Samospráva chce tiež riešiť možnosti bývania pre mladé rodiny, parkovanie, skvalitňovať infraštruktúru a služby tak, aby bol Poprad atraktívnym miestom pre život so zaujímavými benefitmi pre všetkých, ktorí si ho vyberú za svoj domov. „Z ďalších benefitov spomeniem v tejto chvíli prípravu bezplatnej mestskej hromadnej dopravy, ktorú by sme chceli zaviesť do konca roka spolu s novým, efektívnejším trasovaním jednotlivých liniek,“ doplnil Danko. Ďalšie projekty a investičné priority, ktoré by mali zastaviť znižovanie demografického vývoja najväčšieho mesta pod Tatrami, predstaví radnica postupne.

Podľa posledných údajov z evidencie obyvateľstva dosiahol k 31. decembru 2018 počet obyvateľov mesta Poprad 50.161, pričom rok predtým to bolo 50.416. Nové demografické údaje z roku 2018 hovoria o tom, že celkový prírastok predstavoval vlani 1137 obyvateľov a úbytok 1373 občanov. K 31. decembru 2018 mesto evidovalo 472 narodených detí, zomrelo 436 ľudí. Najpočetnejšiu vekovú skupinu v Poprade tvoria ľudia v produktívnom veku od 18 do 60 rokov. Najviac obyvateľov žije v centre mesta a na sídliskách, nasledujú mestské časti Veľká, Spišská Sobota, Matejovce, Stráže a Kvetnica.