Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj sa v projekte Originn zameriava na podnikanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovičic

V spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove počas stretnutia odprezentovali inovatívny spôsob diaľkového snímania pôdy, ktorý predstavuje dôležitý nástroj v presnom poľnohospodárstve.

Prešov 15. februára (TASR) - Podpora podnikania vo vidieckych oblastiach s dôrazom na agropotravinársky sektor a tiež podpora nových pracovných príležitostí je cieľom medzinárodného projektu Originn. Prešovský samosprávny kraj (PSK) doň vstúpil vlani v marci. Alokácia pre územie je viac ako 180.000 eur a spolufinancovanie predstavuje 20 percent. Ako TASR informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, partneri projektu nedávno absolvovali druhé medzinárodné stretnutie.

"Zástupcovia PSK sa s partnermi zo Španielska, Talianska, Švédska, Rumunska, Írska a Estónska bližšie pozreli na poľnohospodársku politiku Estónska a rozvoj e-government služieb. S týmto cieľom navštívili Centrum rozvoja technológie potravín a fermentácie, kde získali poznatky o nových možnostiach v oblasti propagácie sektora potravinárskych technológií. V technologickom centre zas nahliadli do sveta umelej inteligencie, robotiky a podnikateľských inkubátorov," uviedla Jeleňová.

V spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove počas stretnutia odprezentovali inovatívny spôsob diaľkového snímania pôdy, ktorý predstavuje dôležitý nástroj v presnom poľnohospodárstve.

"Prezentované riešenie PSK priblížilo k naplneniu hlavného cieľa projektu Originn. Je ním snaha prinášať z regiónov inovatívne a úspešne osvedčené postupy a poznatky, ktoré prispejú k zlepšeniu nástrojov regionálnej politiky v oblasti rozvoja vidieka s dôrazom na agropotravinársky sektor. Ako aj zvýšiť znalosti a budovanie kapacít regionálnych orgánov v tejto oblasti," priblížila Jeleňová.

Projekt Originn je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Interreg Europe a cieli na inteligentnejšiu Európu. Dĺžka jeho realizácie je 48 mesiacov a jeho vedúcim partnerom Ministerstvo pre klímu, potraviny a rozvoj vidieka Katalánska.