Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Pútnické miesto na hore Zvir ponúkne počas sviatkov špeciálny program

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dnes sa tu bude konať Krížová cesta a v sobotu (26.3.) bude na hore prebiehať svätá liturgia.

Litmanová 25. marca (TASR) – Okrem tradičných veľkonočných zvykov a tradícií, ktoré sa na severnom Spiši slávia, ponúka táto oblasť aj miesto pre modlitbu a duchovnú obnovu. Neďaleko obce Litmanová sa nachádza pútnické miesto, hora Zvir, ktorá na veľkonočné obdobie pripravila bohatý duchovný program.

Dnes sa tu bude konať Krížová cesta a v sobotu (26.3.) bude na hore prebiehať svätá liturgia. „Hora Zvir má svoje osobitné čaro. Slávenie obradov uprostred otvorenej prírody, dá sa povedať, že vlastne v najväčšom chráme, pokoj nadobudnutý z daru sviatosti zmierenia, požehnaný prameň vody sv. Jána Krstiteľa. Je toho veľmi veľa, čo môže osloviť každého človeka osobitne,“ uviedol duchovný správca hory Zvir Marcel Pisio. Okrem kaplnky, kde sa zjavila Panna Mária, je pre verejnosť prístupný aj hlavný oltár, spovedný dom blahoslaveného Metoda Dominika Trčku, v ktorom sa vysluhuje sviatosť zmierenia, aula sv. Jána Pavla II., sviečková a eucharistická kaplnka.

Hora Zvir sa nachádza 5 kilometrov od začiatku obce Litmanová v Ľubovnianskej vrchovine Východných Beskýd. V nadmorskej výške 820 metrov sa kedysi nachádzali drevené stavby, majdany, ktoré slúžili obyvateľom Litmanovej ako príbytok pri pastvinách. Práve tu sa Panna Mária zjavila dvom dievčatám a želala si, aby sa na toto miesto začali chodiť modliť ľudia. Miestna kaplnka bola zasvätená Nepoškvrnenému Počatiu Panny Márie. Hora Zvir je súčasťou Jakubskej cesty, ktorá zahŕňa desiatky pútnických miest v mnohých európskych krajinách. Trasa vedie z Levoče, cez Kežmarok, Podolínec, Litmanovú, Červený Kláštor a je napojená na poľskú Jakubskú cestu.