Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Reštaurátori z ORA majú za sebou najúspešnejší rok vo svojej histórii

Na snímke reštaurátor Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Rastislav Ferenc ošetruje obraz z oltára z Kostola Antona pustovníka v Červenom Kláštore. Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru vykonali v minulom roku práce za viac ako 330 000 eur.

Levoča 16. januára (TASR) – Pracovníci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči majú za sebou najúspešnejší rok v 30-ročnej histórii, v minulom roku sa podieľali na viac ako tridsiatich projektoch obnovy pamiatok na Slovensku. Najvýznamnejšou a zároveň finančne najnákladnejšou akciou boli komplexné reštaurátorské práce na Kostole sv. Margity v Kopčanoch, konkrétne na jeho stredovekých nástenných maľbách v interiéri. Tieto práce stáli dohromady viac ako 105.000 eur, v tomto roku sa v nich bude ešte pokračovať.

"Je to kostol pri Holíči, traduje sa ako najstarší dochovaný kostol na Slovensku, momentálne bojuje o to prvenstvo s Kostolom sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom. Jeho obnova bude pokračovať aj v tomto roku, okrem okolia, ktoré sa dotváralo, sa riešili aj problémy odvlhčenia múrov v interiéri, my sme realizovali prieskumné práce, zafixovanie omietok i dočisťovanie malieb," objasnil riaditeľ ORA Ivan Tkáč.

V minulom roku zároveň reštaurátori ukončili prvú etapu prác na obnove oltárneho nadstavca Hlavného oltára Kostola sv. Jakuba v Levoči vrátane architektúry a sochárskej výzdoby. Medzi ďalšie významné práce patrí aj ukončenie komplexných reštaurátorských prác na maľovanom drevenom renesančnom strope v kostole v Hornej Lehote či pokračovanie reštaurátorských prác v interiéri predrománskej svätyne v Kostole sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom.



"Ďalej sme realizovali 1. etapu reštaurovania nástenných malieb v interiéri svätyne Kostola sv. Michala Archanjela v Sedliackej Dubovej na Orave. Je to neogotický kostol z konca 19. storočia, ktorý je celokamenný a celý interiér má bohato maľovaný. Bol postavený presne podľa jedného kostola v Rakúsku pri Salzburgu," dodal Tkáč s tým, že v Kostole Navštívenia Panny Márie v Trebišove sa reštaurátori z Levoče podieľali aj na rekonštrukcii vrchnej časti veže. Okrem toho realizovali pracovníci ORA aj reštaurátorské práce na štyroch hlavných ikonách a príslušnej drevnej architektúre ikonostasu z gréckokatolíckeho chrámu Zoslania Ducha svätého v obci Úbrež.

"Čo sa týka ocenení našej práce, tak minulý rok bol pre ORA najúspešnejším rokom v našej histórii. Úspechy odzrkadľujú 30-ročnú prácu nášho ateliéru, ale boli väčšinou za práce uskutočnené v roku 2012. V máji sa nám podarilo získať pomerne prestížne ocenenie firmy Baumit za najkrajšiu fasádu v kategórii sanovaná historická budova, za reštaurovanie fasády na meštianskom dome v Novej ulici 7 v Levoči," uviedol Tkáč. Okrem toho získal ateliér ocenenie časopisu Pamiatky a múzeá od odborníkov z pamiatkovej oblasti za najlepšie zreštaurovanú pamiatku v roku 2012, za realizáciu reštaurátorských prác v interiéri svätyne v Kostole sv. Jakuba v Levoči. Za túto istú akciu získal ORA aj cenu Fénix za Kultúrnu pamiatku roka 2012, ktorú udeľuje Ministerstvo kultúry SR. "To len podčiarkuje význam tohto kostola a prác na jeho obnove," upozornil Tkáč.

Reštaurátori ORA vykonali v minulom roku práce za viac ako 330.000 eur. "Prioritou číslo jeden v tomto roku je pre nás Hlavný oltár v Kostole sv. Jakuba v Levoči, ale aj ďalšie práce na kostolíkoch v Kostoľanoch nad Tríbečom a Kopčanoch," uzavrel Tkáč.