Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na severnom Spiši otvorili 200 km cyklotrás

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Pre náročnejších cyklistov je vhodná práve 24-kilometrová Kráľovská cesta. Začína v poľskom kúpeľnom mestečku Szcawnica a vedie okolo Chaty Pieniny a obce Lesnica na stúpanie smerom na Lesnické sedlo.

Stará Ľubovňa 17. apríla (TASR) – Na severnom Spiši oficiálne otvorili cyklotrasy, až 200 kilometrov tratí horským terénom bude v novej sezóne možné zjazdiť v regióne Severný Spiš a Pieniny. Horské cyklistické trasy v tomto regióne sa líšia svojou náročnosťou, dĺžkou i prevýšením. Nachádzajú sa v troch oblastiach, a to v Pieninách a Spišskej Magure, v Ľubovnianskej vrchovine a Levočských vrchoch. Do trás v Pieninách a Spišskej Magure patrí vyznačená Pieninská cesta a Kráľovská cesta.

"Minulý rok sme práve tieto trasy preznačovali," informoval Aleš Solár, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny. Pre náročnejších cyklistov je vhodná práve 24-kilometrová Kráľovská cesta. Začína v poľskom kúpeľnom mestečku Szcawnica a vedie okolo Chaty Pieniny a obce Lesnica na stúpanie smerom na Lesnické sedlo. "Z Lesnického sedla sa potom spustíte serpentínami do Veľkého Lipníka, kde sa dostanete naspäť do Červeného Kláštora k múzeu, a tu sa napojíte na Pieninskú cestu popri Prielome rieky Dunajec," dodal Solár.

Ďalej si môžu návštevníci v regióne užiť kratšiu trasu Červený Kláštor - Lesnica cez kopec o dĺžke päť kilometrov. Vo Veľkom Lipníku sa na Kráľovskú cestu napája trasa do Podolínca a Vyšných Ružbách, kde sú podľa Solára pekné výhľady na Pieniny, Vysoké Tatry a Spišskú Maguru. Cesta vedie spevneným povrchom a v časti Panské Lúky - Vyšné Ružbachy ide o poľnú cestu. Dĺžka trasy je 21 kilometrov.

"Do trás v Ľubovnianskej vrchovine patria hlavne okruhy okolo hradu Ľubovňa o dĺžke 22 kilometrov. V Levočských vrchoch sú trasou prepojené bývalé kráľovské mestá Stará Ľubovňa, Levoča a Kežmarok. Cez Levočské vrchy sa na bicykli dostanete z hradu Ľubovňa až na Spišský hrad po značenej trase o dĺžke okolo sedemdesiat kilometrov," uzavrel Solár.