Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Na Spišskom hrade využívajú na prácu v lete aj brigádnikov

Na snímke východný pohľad na Spišský hrad Foto: TASR/Oliver Ondráš

Študenti hlavne sprevádzajú turistov zo Slovenska i zahraničia, dôležité teda je, aby ovládali aspoň nemecký a anglický jazyk.

Spišské Podhradie 22. júna (TASR) – Na Spišskom hrade využívajú počas letnej sezóny na prácu aj brigádnikov, väčšinou z radov študentov. Dáša Pavúková Uharčeková zo Spišského múzea – Slovenské národné múzeum v Levoči, ktoré Spišský hrad spravuje, pre TASR uviedla, že študenti u nich pracujú v lete už dlhé roky.

"Máme už pripravené dohody o pracovnej činnosti aj na túto hlavnú sezónu a momentálne je už naplnený stav. Študenti nastupujú buď hneď po maturitách, alebo po skončení skúškového obdobia na vysokých školách, u nás je hlavná sezóna v júli a v auguste a práve v tomto období využívame študentov na brigády najviac," objasnila Pavúková Uharčeková s tým, že počas leta ich na Spišskom hrade pracuje 10 až 15. S ich prácou sú väčšinou spokojní, brigádnici prechádzajú konkurzom a niekoľkými školeniami, aby zvládli prácu na hrade.

"Študenti hlavne sprevádzajú turistov zo Slovenska i zahraničia, dôležité teda je, aby ovládali aspoň nemecký a anglický jazyk. Máme aj niekoľko dozorcov, ktorí dávajú pozor na exponáty v jednotlivých expozíciách," dodala. Niektorí brigádnici sa aj niekoľkokrát vracajú na Spišský hrad, sú aj takí, ktorí tu pracujú už piatu sezónu. "Tú prácu si musia obľúbiť, lebo je to práca s ľuďmi. Nejde len o to, naučiť sa text," upozornila Pavúková Uharčeková. Počas obdobia, keď je hrad otvorený pre verejnosť, teda zhruba od apríla do septembra, ho navštívi okolo 160.000 turistov.

Brigádnici sú aj na Kežmarkom hrade

Brigádnikov na leto využívajú aj na Kežmarskom hrade, väčšinou tu však pracujú len dvaja. "Využívame ich od mája do septembra, dávame prednosť tým, s ktorými máme dobré skúsenosti. Základ práce je sprevádzanie, vypomáhajú však aj pri ďalších akciách, ktoré máme počas leta," uviedla pre TASR riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. Študenti, ktorí na hrade v lete pracujú, sa vzdelávajú väčšinou v historických a jazykových odboroch.

Najviac brigádnikov z radov študentov však počas leta na Spiši zamestnávajú na Hrade Ľubovňa. Podľa riaditeľa tamojšieho Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka sa ich počet pohybuje okolo 50. Väčšinou tiež sprevádzajú, pôsobia ako lektori, alebo pomáhajú s udržiavacími prácami na hrade.