Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na Ľubovnianskom hrade nájde v lete prácu 50 brigádnikov

Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Brigádnici sa počas leta zmenia na sprievodcov po hrade i skanzene, zapájajú sa do animátorských programov, mnohí hrajú v divadlách a robia animátorov.

Stará Ľubovňa 21. júna (TASR) – Študenti, ktorí v Starej Ľubovni hľadajú prácu, sa môžu zamestnať aj na miestnom hrade. Záujem je najmä o komunikačne zdatnú mládež.

„Robíme konkurzy, pretože potrebujeme decká a lektorov, ktorí ovládajú aspoň jeden svetový jazyk. Veľmi u nás počuť angličtinu, poľštinu, nemčinu, ale aj ruštinu. Nastupujú podľa toho, ako ukončia svoje semestre. Niektorých už máme od začiatku mája, pracujú až do septembra, tak ako nám to umožňuje Zákonník práce na polovičný úväzok a práve preto, že Ľubovniansky hrad a skanzen sú otvorené až deväť hodín denne, máme ich až 50,“ povedal pre TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Na hrade a v skanzene zamestnávajú nielen vysokoškolákov, ale aj stredoškolákov. Aby dodržali literu zákona, pravidelne sa striedajú. Podľa riaditeľa sú v Ľubovnianskom okrese najväčším zamestnávateľom brigádnikov. Neprijímajú len komunikačne dobre vybavených študentov, ale doplnkovo aj takých, ktorí vedia kosiť, prípadne opatrovať zvieratá a neboja sa gazdovskej práce.

Brigádnici sa počas leta zmenia na sprievodcov po hrade i skanzene, zapájajú sa do animátorských programov, mnohí hrajú v divadlách a robia animátorov. Aj keď nemajú pozície odborných pracovníkov, podľa Mikulíka, ktorý bol osem rokov aj hradným kastelánom, sú to najlepší pracovníci.