Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Piaty ročník festivalu Snežné psy si užili tisícky návštevníkov

Snežné psy v záprahu v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici počas 5. ročníka rodinného festivalu Snežné psy v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 23. februára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Návštevníci si najviac užili psie záprahy na približne 200-metrovej trati, pričom boli ochotní si na túto atrakciu počkať aj v niekoľkometrovom rade. "

Tatranská Lomnica 23. februára (TASR) – Piaty ročník festivalu Snežné psy dnes vyvrcholil na svahu v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. Tradičné podujatie, určené predovšetkým pre rodiny s deťmi, si prišlo cez víkend užiť niekoľko tisíc návštevníkov. "Dnes nám počasie celkom vyšlo, svieti aj slniečko, zjazdovky, ako aj dráhu pre snežné psy, sa nám podarilo zasnežiť, takže hoci na horách vôbec nie je typické zimné počasie, tento zimný festival sa vydaril," zhodnotil pre TASR Peter Dzijak z organizačného tímu podujatia.

Návštevníci si najviac užili psie záprahy na približne 200-metrovej trati, pričom boli ochotní si na túto atrakciu počkať aj v niekoľkometrovom rade. "Túto zimu je to so psími záprahmi dosť náročné aj tu v Tatranskej Lomnici. Keďže sneh je ťažký a mokrý, psom aj nám sa chodí ťažko. Ale sme radi, že je vôbec nejaký sneh. My sme sem priviezli dva druhy psov, a to huskiho a alaskana, alaskani sú rýchlejšie a husky zase krajšie, dlhosrsté," priblížila mašérka Barbora Filová z Turian, ktorá sa psím záprahom venuje odmalička.

Okrem psích záprahov si mohli deti a ich rodičia užiť ďalšie atrakcie ako maľovanie na tvár, snežný labyrint, rôzne súťaže i bohatý kultúrny program, ktorý už tradične moderoval Andrej Bičan. V minulom roku sa na festivale zabávalo viac ako 11.000 ľudí, tento rok ich bolo o čosi viac. "Počas víkendu sem prišlo takmer 13.000 turistov, čomu sa veľmi tešíme," dodal Dzijak.

Veľkú časť tvorili návštevníci zo západného Slovenska, keďže sa deťom z tejto časti krajiny začali jarné prázdniny. "Práve tie sú dôležitým termínom pre tunajší cestovný ruch. Aj preto organizujeme podujatie pre rodiny s deťmi práve teraz," zdôvodnil predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Ján Mokoš. Okrem Slovákov si cez víkend našli cestu do Tatranskej Lomnice aj Poliaci a Česi.

.