Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

V Starej Ľubovni otvorili novú modulovú školu

Na snímke zľava splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, minister školstva, vedy výskumu a športu SR Juraj Draxler a primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomka strihajú pásku počas otvorenia novej, modulovej základnej školy v mestskej časti Starej Ľubovne v Podsadku, v Starej Ľubovni 2. septembra 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Modulová škola v Podsadku stála 260.000 eur, z toho príspevok zo štátu bol 220.000 eur a ďalších 40.000 eur poskytla miestna samospráva.

Stará Ľubovňa 2. septembra (TASR) – V mestskej časti Podsadek v Starej Ľubovni dnes za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera a splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka otvorili novú modulovú základnú školu. „Je to oveľa lacnejšie, ale aj oveľa rýchlejšie riešenie pri výstavbe škôl. V iných krajinách využívajú takúto formu výstavby veľmi široko, napríklad na vysokoškolské internáty, škôlky aj základné školy, u nás sa tento spôsob zatiaľ len rozbieha. Dúfam, že do budúcna tento program ešte zrýchlime, tie priestory sú naozaj plnohodnotné,“ zhodnotil Draxler.

Modulová škola sa dá podľa neho postaviť aj za 500.000 eur, v niektorých prípadoch ešte lacnejšie a kamenná škola stojí niekoľkonásobne viac. Úspora nie je len finančná, ale aj časová. „To je zvlášť teraz dôležité, keď sa snažíme pokryť demografickú krivku v niektorých regiónoch a potrebujeme rýchlo postaviť základné i materské školy a takýmto spôsobom sa nám to rýchlo darí,“ konštatoval minister. Rezort školstva stavia podobné školy v rámci celého Slovenska a v takomto duchu chce podľa ministra aj pokračovať.

Modulová škola v Podsadku stála 260.000 eur, z toho príspevok zo štátu bol 220.000 eur a ďalších 40.000 eur poskytla miestna samospráva. Mesto malo vypracovanú projektovú dokumentáciu aj na prestavbu existujúcej školy v Podsadku, kde náklady boli na úrovni 530.000 eur a pribudlo by tu sedem tried. „Nám sa podarilo za polovicu nákladov postaviť modulovú školu, ktorá bude mať deväť tried a tak túto aktivitu štátu vítam a podporujem,“ dodal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.


Základnú školu v Podsadku bude v tomto roku navštevovať 257 žiakov. Modulovú školu postavili v rómskej osade vedľa starej, ktorá však už kapacitne nestačila, nachádza sa v nej päť tried. „V minulosti sme nemali komplexne nastavený systém integrácie a inklúzie, je to určitý dlh, ktorý sa budeme snažiť dobehnúť. Nie je to však jednoduchá úloha, už len preto, že často sú miestne požiadavky protichodné. Na jednej strane sa v nejakej lokalite stretnete s tým, že ľudia z osady chcú mať školu čo najbližšie, na druhej strane mimovládne organizácie upozorňujú na to, že to môže byť segregačné. Aj jedna aj druhá strana má dobrý úmysel a legitímne požiadavky, my to musíme vždy zohľadniť a nájsť prijateľný kompromis,“ upozornil Draxler.

Dodal, že ministerstvo má snahu nájsť napr. aj nové spôsoby didaktiky, aby učitelia dokázali vzdelávať žiakov z rôzneho typu prostredia a tí nestratili záujem o vyučovací proces. Na druhej strane je podľa ministra dôležité zlepšiť spoluprácu s rodičmi žiakov.