Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Súčasťou bardejovských dožinkov bude súťaž vo varení tradičných jedál

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Súťažné jedlá si návštevníci podľa Bochňu neodnesú v jednorazových plastových tanierikoch, ale vo 'fajných miskách'.

Bardejov 29. septembra (TASR) – Súčasťou dožinkových slávností Prešovského samosprávneho kraja s názvom Fajný festival bude súťaž vo varení tradičných jedál. Podujatie sa začne v nedeľu o 14.00 h na Radničnom námestí v Bardejove.

"Pre návštevníkov je pripravený alegorický sprievod poľnohospodárskej techniky naprieč mestom, vystúpia známe folklórne skupiny z okresu, Folklórny súbor Rozmarija z Prešova, i zahraniční hostia z Ukrajiny. Okrem bohatého kultúrneho programu bude pripravená výstava poľnohospodárskej a historickej techniky a hospodárskych zvierat. Súčasťou Fajného festivalu je súťaž vo varení tradičných jedál. Súťažné kolektívy z okresu pripravia tradičné jedlá, ako sú pirohy, guľáš, 'krepľe' či iné špeciality nášho kraja. Jednotlivé kolektívy budú medzi sebou súťažiť o prestížne ocenenie 'Fajný harček'," uviedol riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska (HOS) v Bardejove Juraj Bochňa.

Okrem odbornej poroty budú súťažné jedlá ochutnávať aj návštevníci. Súťažné jedlá si návštevníci podľa Bochňu neodnesú v jednorazových plastových tanierikoch, ale vo 'fajných miskách'.

"Ide o vratné sklenené misky, ktoré dostanú za symbolický poplatok a ktoré po degustácii môžu vrátiť alebo si ich so sebou odniesť ako suvenír. Po vrátení sa návštevníkovi vráti aj poplatok za misku," vysvetlil Bochňa s tým, že na námestí budú pripravené i umývadlá, v ktorých si návštevníci budú môcť svoje misky umyť a pokračovať v degustácii.

"Okrem 'fajných misiek' použijeme aj príbory z biologicky rozložiteľného materiálu a dreva. Snažíme sa aj takýmto spôsobom šíriť osvetu o ekológii a recyklácii a pomáhať tak v boji za našu zdravšiu planétu," dodal Bochňa.

Podujatie organizuje HOS v Bardejove v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, mestom Bardejov, Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou v Bardejove a Okresnou radou Matice slovenskej v Bardejove.