Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

KISKA: Želám si, aby s Betlehemským svetlom prišla do domovov láska

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) preberá z rúk skautky Betlehemské svetlo na Námestí svätého Egídia v Poprade 11. decembra 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dopoludnia odovzdali slovenskí skauti svetlo pokoja a lásky poľským kolegom, ktorí ho roznesú po celej krajine a poputuje pobaltskými krajinami, cez Rusko až na Sibír.

Svit 11. decembra (TASR) – Skauti spod Tatier dnes odovzdali Betlehemské svetlo prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Po roku ho Kiska opäť prijal na Námestí sv. Egídia v Poprade. Dopoludnia odovzdali slovenskí skauti svetlo pokoja a lásky poľským kolegom, ktorí ho roznesú po celej krajine a poputuje pobaltskými krajinami, cez Rusko až na Sibír.

"Betlehemské svetlo šíri pokoj. Betlehemské svetlo sa šíri po celej našej krajine, prišlo zo Svätej zeme a ja by som si veľmi želal, aby sa s každým jedným zapáleným svetielkom do každej domácnosti dostala láska, porozumenie, ochota odpúšťať, ale aj ochota poprosiť o prepáčenie. To si želám a ďakujem veľmi našim skautom, že robia takú úžasnú prácu a šíria tento pokoj po celej našej krajine," konštatoval prezident. Kiska povedal, že Betlehemské svetlo, ktoré mu dnes darovali skauti spod Tatier, si odnesie domov. "Deti sa už veľmi tešia, pretože som im povedal, že im ho donesiem. Verím, že nám čím dlhšie vydrží, budeme sa o neho starať, aby nám počas celých Vianoc dávalo lásku," poznamenal prezident.



Betlehemské svetlo, ktoré dnes skauti odovzdali prezidentovi v Poprade, doniesli na Slovensko z Viedne, kam ho prinieslo dieťa svetla. Z Viedne ho prepravili práve pod Tatry, kde ho dopoludnia Slováci odovzdali na svätej omši v Kostole svätého Jozefa, robotníka v podtatranskom meste Svit poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka Slovákom putovať celým Poľskom, pobaltskými krajinami cez Rusko až na Sibír.

Zhruba 1500 skautov zo Slovenska, ale aj zo Zwiazku Harczerstwa Polskiego, sa zišli v podtatranskom meste, aby si odpálili Betlehemské svetlo, ktoré prenesú do svojich domovov. "Podtatranská oblasť je poverená odovzdaním svetla pre Poliakov a najpraktickejší kostol je vo Svite," uviedol vodca podtatranskej skautskej oblasti Andrej Legutky. Slovenskí skauti ho na Slovensko priniesli v sobotu 10. decembra z Rakúska, kde si ho odpálili vo viedenskom pravoslávnom kostole na medzinárodnej ekumenickej slávnosti. Ako priblížil Legutky, po prvý raz sa uskutoční odovzdanie Betlehemského svetla ukrajinským skautom v Užhorode, kam ho privezú skauti z východného Slovenska.

"Betlehemské svetlo znamená pre nás pokoj, mier a lásku medzi ľuďmi na celom svete," povedala zakladateľka kežmarského skautingu Anna Uhrová. V sobotu 17. decembra budú skauti od skorého rána rozvážať svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí. Skauti budú rozvážať svetlo až do Štedrého dňa. V nedeľu 18. decembra ho vynesú aj na Lomnický štít. Ako povedal Legutky, skauti by chceli, aby sa Betlehemské svetlo nachádzalo v každej domácnosti. "Nie preto, že je to naším prianím, ale je to skôr túžba, aby rodinná láska a pokoj boli cez Vianoce v každej rodine," vysvetlil Legutky.

Po prvý raz prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych kolegov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Svetlo si tradične odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme prinesie Dieťa svetla - rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým. Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty - spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia, alebo či sú bez vyznania.