Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci veria, že návštevnosť z minulej sezóny prekonajú

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Miestna samospráva pripravila aj novinky týkajúce sa vianočnej výzdoby.

Vysoké Tatry 14. novembra (TASR) – Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry sa už pomaly pripravuje na novú zimnú sezónu, a to aj napriek tomu, že počasie na horách je zatiaľ typicky jesenné. „Nechystáme extra veľké novinky, ale počas sezóny sa objaví niekoľko prekvapení, ktoré určite potešia našich návštevníkov. Keďže sme v národnom parku, nie je možné realizovať podujatia vo večerných hodinách. Berieme na to ohľad a tomu sme prispôsobili aj program počas vianočných sviatkov,“ uviedla pre TASR riaditeľka organizácie Lenka Maťašovská.

Vianočné trhy sa preto budú konať v Poprade a v decembri aj začiatkom januára bude v podtatranskej metropole bohatý kultúrny program. „Našim cieľom je, aby sa ľudia večer po lyžovačke presunuli aj do centra Popradu, užili si krásnu vianočnú výzdobu, dali si varené víno a prešli sa po historickej Spišskej Sobote,“ dodala Maťašovská. Počas zimy pribudnú v regióne vianočné a adventné koncerty, ktoré sa budú konať v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku každú adventnú nedeľu, vždy s inou tematikou. Zároveň väčšina hotelov má počas sviatkov aj vlastnú animáciu, lyžiarske strediská si pripravili tzv. aprésski program a na Štrbskom Plese si budú môcť návštevníci užiť celodennú silvestrovskú veselicu.

„Okrem toho nebudú chýbať už tradičné podujatia ako Tatry Ice Master, Snežné psy, Grand Skialp, či Snowboard Fest na Štrbskom Plese. Opäť budeme mať na Skalnatom plese veľkých snehuliakov a nedeľné vystúpenie budeme realizovať v ľadovom chráme na Hrebienku aj tento rok v spolupráci s divadlom Nová Scéna,“ avizovala Maťašovská. Skibusy budú aj túto zimnú sezónu jazdiť bezplatne, a to nielen v rámci Vysokých Tatier, ale aj na podhorí. Pribudne aj nová linka, Poprad – Vyšný Slavkov – Nová Lesná – Tatranská Lomnica. „Pripravili sme aj viaceré pobytové balíky, ktoré sme prispôsobili leteckým linkám z Popradu do Varšavy a Rigy,“ doplnila Maťašovská.

Tatranci veria, že návštevníkov do slovenských veľhôr prilákajú predovšetkým dobré snehové podmienky na svahoch, ale aj bežeckých tratiach, zimná turistika a v neposlednom rade aj podujatia, ktoré si pre nich pripravili. „Minulú sezónu sme hodnotili pozitívne, zima bola dosť dlhá, ale očakávame, že táto bude ešte lepšia a že sa nám podarí dvihnúť návštevnosť aspoň o 5 %. Určite takých 55 % hostí budú tvoriť Slováci, ľudia už postupne začínajú s rezerváciou ubytovania, väčšina z nich sa však rozhoduje na poslednú chvíľu. Tým, že je vonku ešte teplo, možno aj oni čakajú, kým sa ochladí a napadne prvý sneh, aby začali plánovať zimnú dovolenku,“ domnieva sa Maťašovská. Všetko však závisí od počasia, Tatranci si prajú, aby aspoň mrzlo, keďže tamojšie strediská už potom vedia zabezpečiť technické zasnežovanie.

Miestna samospráva okrem toho pripravila aj novinky týkajúce sa vianočnej výzdoby. „Už štvrtý rok postupne obmieňame vianočnú výzdobu v centrálnych častiach mesta, alebo vyzdobujeme aj tie menšie. V tomto roku sa doplní výzdoba vo Vyšných Hágoch a Tatranskej Lomnici. Na nové svetelné vianočné motívy sa však môžu tešiť aj obyvatelia a návštevníci Tatranskej Polianky, kde budú vyzdobené stĺpy verejného osvetlenia a počas mikulášskeho víkendu tu rozsvietime aj vianočný stromček,“ doplnila Ingrid Janigová z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách s tým, že mesto bude vysvietené od 6. decembra do 16. januára.