Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci si v tomto roku pripomenuli niekoľko významných výročí

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

V januári tohto roka napríklad uplynulo 150 rokov od založenia Rainerovej chaty.

Vysoké Tatry 9. októbra (TASR) - Krst novej knihy, výstup na štít v krojoch či retro bežkárske preteky - aj tieto podujatia boli súčasťou projektu Rok Tatier, v ktorom si Tatranci pripomenuli hneď niekoľko okrúhlych výročí. Špeciálny rok vrcholí dnes v SKI múzeu v Tatranskej Lomnici pri príležitosti osláv Dňa cestovného ruchu.

„S ideou zorganizovať projekt, ktorý by pripomenul významné výročia Vysokých Tatier, prišiel známy popradský publicista Mikuláš Argalács. Nie je mu ľahostajná história nášho regiónu a zaoberá sa skúmaním jednotlivých významných udalostí, ktoré sa v regióne odohrali. Táto iniciatíva následne dala dohromady jednotlivé subjekty pôsobiace v Tatrách i podhorí na poli cestovného ruchu,“ ozrejmil zrod projektu Rok Tatier predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry–Podhorie Peter Duda.

Podľa neho je podstatou projektu nezabudnúť na udalosti, ktoré najvýraznejšie ovplyvnili rozvoj cestovného ruchu v Tatrách i podhorí. „Dnes sa už o tom málo rozpráva, ale boli to veľké projekty, napríklad výstavba železničnej trate zo Studeného Potoka do Tatranskej Lomnice. Až po rokoch vieme oceniť význam mnohých týchto rozhodnutí, pretože na ne nadviazalo veľa ďalších subjektov so svojimi aktivitami. A tak sa masovo mohol začať rozvíjať cestovný ruch a podnikanie vo Vysokých Tatrách,“ objasnil Duda. Aj preto sa OOCR Vysoké Tatry-Podhorie rozhodla pripomenúť si mnohé z výročí originálnymi spôsobmi počas celého roka.

Podľa riaditeľky Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucie Dubielovej Tatranci majú z hľadiska histórie na čom stavať. „Vysoké Tatry historicky patrili medzi TOP destinácie, ktoré určovali trendy aj pre západnú Európu. Ide teda o poznanie svojich koreňov a pokračovanie v rozvoji v súlade s prírodným prostredím, subjektmi i celou destináciou,“ uviedla Dubielová. V rámci roku výročí tak viaceré subjekty zorganizovali niekoľko špecifických akcií vrátane retro lyžiarskych pretekov, literárnej súťaže pre študentov či výstupu na Kežmarský štít v krojoch.

„Projekt mal trochu väčšie oči, ale napriek tomu ukázal, že je potrebné pripomínať si historické míľniky vývoja aktivít človeka v horách. Mrzieť nás môže iba to, že sa vôbec neuskutočnilo pripomenutie si 450. výročia prvého známeho výletu do oblasti Vysokých Tatier. Myslím si, že by sa v tomto type aktivít a ponúk pre domácich obyvateľov i návštevníkov malo pokračovať, treba však starostlivo vybrať a dôkladne pripraviť podujatia, vrátane dostatočnej prezentácie v predstihu,“ konštatoval autor myšlienky publicista Mikuláš Argalács.

Akýmsi zlatým klincom celoročných aktivít sú dnešné oslavy Svetového dňa cestovného ruchu spojené so slávnostným vyhodnotením Roku Tatier 2015. Pripravené sú prehliadky Ski múzea spojené s odbornou prednáškou o dôležitých historických medzníkoch rozvoja cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách pre žiakov. Súčasťou osláv bude aj výstava historických a súčasných fotografií mapujúcich spomínané historické míľniky.

„Prednáška bude pointovaná ako desaťminútové pásmo o výstupe Beaty Lasky k Zelenému plesu a pripomenie 400. výročie výstupu Dávida Frölicha na Kežmarský štít. Návštevníci budú môcť vidieť napríklad Frölichov cestopis či záznam Beaty Lasky v kežmarskej kronike,“ priblížila Iveta Bohušová z vydavateľstva I&B.

Tatranci si v tomto roku pripomenuli hneď niekoľko významných výročí. V januári 2015 uplynulo 150 rokov od založenia Rainerovej chaty, vo februári bolo 80. výročie od neoficiálnych Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach, v máji zase 90. výročie Kráľovského protokolu k Projektu tatranského prírodného parku. Okrem toho v júli uplynulo 400 rokov od prvého známeho výstupu na tatranský štít a v septembri zase 120 od príjazdu prvého vlaku do Veľkej Lomnice.