Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Tatranským hasičom v boji s požiarmi pomôže nový hasiaci vak

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimir Benko/MV SR

Hasiaci vak, ktorý bude vo vlastníctve Štátnej ochrany prírody SR, umiestnia na letisku v Poprade.

Vysoké Tatry 1. októbra (TASR) - Šéf tatranských ochranárov Pavol Majko v pondelok odovzdal tamojším hasičom závesné zariadenie na hasenie zo vzduchu, takzvaný bambi vak. Dôvodom je fakt, že masívne požiare neobchádzajú ani najstarší národný park na Slovensku a lesný požiar zo začiatku mája tohto roku tam spôsobil škody na prírode za viac ako 1,3 milióna eur. Aj napriek okamžitej reakcii hasičov a štátnych ochrancov prírody požiar spôsobil značné škody, najmä v neprístupných oblastiach. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) preto uvoľnil prostriedky na zakúpenie závesnej nádrže na vodu – bambi vaku, ktorá bude pri podobných situáciách okamžite k dispozícii.

„V boji s požiarom niekedy rozhodujú doslova minúty. Som preto rád, že oddnes nám v Tatrách s týmto živlom bude v prípade potreby pomáhať nový hasiaci vak. Ten zároveň nebude slúžiť len v Tatranskom národnom parku (TANAP), ale v prípade potreby aj v Nízkych Tatrách alebo v Slovenskom raji," uviedol Majko. Zároveň pripomenul, že za lesnými požiarmi nezriedka stojí aj ľudský faktor. Preto je v chránených územiach potrebné dodržiavať zásady - predovšetkým v lesoch nepoužívať otvorený oheň, nefajčiť a nevypaľovať suchú trávu. „Samozrejme, návštevníci parku sú povinní pohybovať sa po vyznačených turistických chodníkoch, rešpektovať informácie, usmernenia a piktogramy. Pokiaľ pochopíme význam pokynov a budeme ich všetci rešpektovať, naše národné parky sa nebudú meniť na spáleniská," zdôraznil.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch uvítal spoluprácu so Správou TANAP a uviedol, že zrýchlením operatívnosti zásahu sa predíde značným škodám pri vzniku lesného požiaru. „Každé zlepšenie technického vybavenia je určite prínosom pre účinný boj s lesnými požiarmi," konštatoval Šproch.

Hasiaci vak, ktorý bude vo vlastníctve Štátnej ochrany prírody SR, umiestnia na letisku v Poprade. V prípade požiaru tak štátni ochranári majú k dispozícii lokálne možnosti, aby využili každú minútu, kým nedorazí letka z hlavného mesta.

„Rezort životného prostredia v posledných rokoch spravil viacero významných krokov na ochranu najvzácnejších lokalít Slovenska," dodal hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák s tým, že zelený rezort historicky prvýkrát začal využívať predkupné právo v chránených lokalitách. Vďaka spolupráci rezortu a ŠOP SR do sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32.000 hektárov. Posilnenie princípov ochrany prírody chce envirorezort dosiahnuť aj prostredníctvom pripravovanej novely zákona o ochrane prírody, ktorá sa aj touto problematikou zaoberá.