Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove sa odohralo ukrižovanie Ježiša Krista

Živá krížová cesta v Prešove na Veľký piatok 18. apríla 2014, ktorú pripravili dobrovoľníci z farnosti Nižná Šebastová. Foto: TASR/Milan Kapusta

Živá krížová cesta začína už klasicky predvedením Krista, ktorého už šesť rokov hrá 27-ročný Marek Marcin, pred mestskú radnicu, kde ho Pilát odsúdi.

Prešov 18. apríla (TASR) – Tisícky Prešovčanov i ľudí z okolia si dnes v uliciach Prešovali naživo pripomenuli umučenie a ukrižovanie Krista pred 2000 rokmi. Živé divadlo posledných hodín Kristovho života odohralo viac ako 30 dobrovoľníkov z Farnosti Nižná Šebastová, z Gymnázia sv. Moniky a niekoľko bezdomovcov.



"Celý príbeh začína tým, že od fary sa vedie Ježiš k Pilátovi. Nasleduje odsúdenie Pilátom a medzitým bičovanie. Vtedy si človek uvedomí, že Ježiš, keď bral kríž, už bol naozaj vyčerpaný. Potom ukážeme tie klasické zastavenia krížovej cesty, to znamená stretnutie s Máriou, pády, stretnutie s Veronikou, Šimonom a samozrejme vyvrcholenie na Kalvárií, teda ukrižovanie Ježiša," popísala príbeh, ktorý odohrali dobrovoľníci režisérka Martina Baňasová.

Živá krížová cesta začína už klasicky predvedením Krista, ktorého už šesť rokov hrá 27-ročný Marek Marcin, pred mestskú radnicu, kde ho Pilát odsúdi. Neďaleko ho bičujú a potom mu dajú na chrbát kríž a ten s ním putuje centrom mesta až do Záhrady umenia, kde je Ježiš spolu s tromi lotrami ukrižovaný a odnesený do hrobu. Celé divadlo je živé a autentické a každoročne sa nájdu aj ľudia, ktorí odvracajú tváre pri častiach, kde je Kristovo umučenie veľmi realisticky prevedené. Predstaviteľ Ježiša, Marek Marcin, hovorí, že ho to každoročne bolí a tiež je potom veľmi unavený, no je až nepredstaviteľné, že Kristus trpel tisíckrát viac.



Živá krížová cesta sa v Prešove hrala už v minulých rokoch. Prestávku mala len minulý rok. Jej domovskou scénou sú však ulice mestskej časti Prešova - Nižnej Šebastovej, kam ju pred rokmi priniesol kňaz Peter Gombita, momentálne pôsobiaci v Hýľove neďaleko Košíc, kde pracuje s bezdomovcami.


"Myšlienkou a cieľom je ukázať naživo, čo sa odohralo pred 2000 rokmi. Ide o to, zažiť nielen to veľké utrpenie, ale aj veľkú lásku a odpustenie. Každý človek to môže potom precítiť a prežiť naživo," hovorí Gombita.