Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Bezplatná WiFi bude aj na cintoríne v Lendaku, obec získala dotáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Obec získala 15.000 eur na hardvér, teda na technické zabezpečenie a routre, ročná prevádzka siete bude samosprávu stáť približne 1000 eur.

Lendak 31. januára (TASR) – Bezplatnú WiFi sieť budú mať obyvatelia obce Lendak pod Tatrami aj na cintoríne. Obec totiž ako prvá dostane dotáciu na zriadenie zón s prístupom na internet vďaka projektu WiFi pre Teba z príspevku Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Na spoločnom brífingu o tom informoval priamo v Lendaku vo štvrtok vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) spolu so starostom Lendaku Pavlom Hudáčkom.

„Vďaka tomuto projektu môžu obce a mestá získať peniaze na zriadenie bezplatných WiFi zón na verejných priestranstvách, ako sú napríklad námestia, úrady, parky či knižnice. Inšpirovali sme sa projektom Európskej únie Wifi4EU. Naším cieľom je, aby na Slovensku malo čo najviac ľudí prístup k bezplatnému a vysokorýchlostnému internetu,“ uviedol Raši.

Starosta Lendaku dodal, že v obci plánujú vybudovať bezplatnú sieť na 12 miestach, okrem obecného úradu a námestia pred ním aj v zdravotnom stredisku či kultúrnom dome, pri ihriskách a autobusovej zastávke na Bredvize aj v priestoroch Múzea ľudovej kultúry a na cintoríne. „Plánujeme v blízkom čase pripraviť tzv. virtuálny cintorín, vďaka zoznamu budú môcť obyvatelia lepšie nájsť hrobové miesto, ktoré hľadajú,“ zdôvodnil Hudáček. Dodal, že bezplatná WiFi sieť je pre obec veľká príležitosť na modernizáciu a zároveň prináša benefit nielen pre občanov, ale aj návštevníkov. Obec získala 15.000 eur na hardvér, teda na technické zabezpečenie a routre, ročná prevádzka siete bude samosprávu stáť približne 1000 eur.

S obcou Lendak úrad podpísal zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku ako s úplne prvým úspešným žiadateľom. V týchto dňoch okrem tejto podtatranskej dediny podpíše ÚPVII zmluvu aj s ďalšími obcami Strekov, Makov, Majcichov, Rejdová, Pokryváč, Pucov, Veľké Orvište a Hladovka. Ďalších viac ako 100 predložených žiadostí predbežne vyhodnocujú. „Ak odrátame päťpercentné spolufinancovanie, tak mestá a obce požiadali v prvom kole o viac ako 1,5 milióna eur z celkovej alokácie desiatich miliónov eur zo zdrojov Európskej únie,“ dodal Raši.

V týchto dňoch zároveň prebieha druhé kolo výzvy, v ktorom zatiaľ dostali 85 žiadostí v celkovej výške približne 977.000 eur. Druhé kolo bude uzavreté 13. februára, pričom mestá a obce môžu získať finančný príspevok v maximálnej výške 15.000 eur na jeden projekt. Raši ďalej zdôraznil, že starostov a primátorov chcú čo najviac odbremeniť od byrokracie, žiadosti preto môžu podávať elektronicky cez ITMS. „Ak sa starosta prihlási pomocou svojho eID, systém automaticky predvyplní veľa údajov. Navyše sme pripravili žiadateľom aj vyplnený vzor žiadosti a súťažné podklady pre verejné obstarávanie,“ uzavrel vicepremiér.