Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

V Červenom Kláštore si od štatútu kúpeľného miesta sľubujú návštevnosť

Na snímke pohľad na národnú kultúrnu pamiatku Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vladimír Šmída z marketingu Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka pre TASR potvrdil, že oficiálny štatút kúpeľného miesta, ktorý začne platiť od januára 2017, im pridá väčšiu vážnosť.

Červený Kláštor 11. novembra (TASR) – Kúpele Smerdžonka v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok získali štatút kúpeľného miesta. Obyvatelia obce si od toho sľubujú nielen vyššiu návštevnosť pacientov, ale aj turistov. Vladimír Šmída z marketingu Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka pre TASR potvrdil, že oficiálny štatút kúpeľného miesta, ktorý začne platiť od januára 2017, im pridá väčšiu vážnosť.

"Zároveň sa zvyšuje povedomie o našich mladých kúpeľoch, aj keď história tých pôvodných siaha ešte na začiatok 19. storočia. Liečivé účinky vody boli známe ešte skôr. V 14. storočí sa v neďalekom kláštore usídlili prví mnísi a tí Smerdžonku využívali vo svojej liečiteľskej praxi. Aj vďaka tomu, že Červený Kláštor získal štatút kúpeľného miesta, očakávame viac klientov na liečebné či rekondičné pobyty, prípadne tiež návštevníkov, ktorí majú záujem o oddych a zregenerovanie síl," poznamenal pre TASR Šmída.

Pridanie Červeného Kláštora na mapu kúpeľných miest v SR potešilo aj starostu obce Štefana Ďžurného. "Nádejame sa, že sa tým zvýši rating obce aj v oblasti cestovného ruchu. Predpokladáme nárast turistickej klientely, ktorá bude aktívne využívať prírodný liečivý zdroj na liečenie," povedal pre TASR starosta s tým, že nárast kúpeľnej klientely vyvolá dopyt po ubytovacích, reštauračných a iných službách v regióne, čím vzrastie zamestnanosť nielen v obci, ale aj na Zamagurí.

Kúpele v Červenom Kláštore sú prvé po vojne obnovené kúpele na Slovensku. V roku 2010 začal majiteľ s výstavbou kúpeľného Domu zdravia a otvorené boli začiatkom roku 2012. "Od otvorenia kúpeľov každý rok rastie návštevnosť klientov. Dva mesiace pred koncom tohto roka napríklad u klientov, ktorí k nám prichádzajú na liečenie alebo rekondičné pobyty, evidujeme oproti roku 2015 nárast o 45 %," poznamenal Šmída.

Minerálna voda Smerdžonka, po ktorej sú nazvané aj samotné kúpele, obsahuje sírovodík, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva kožou a sliznicami. V tkanivách zlepšuje elasticitu, má analgetický, protizápalový a antiseptický účinok. "Teší nás informácia od klientov, ktorí k nám prichádzajú na liečenie aj kvôli rôznym ochoreniam kože, že Smerdžonka je mierne mastná a nevysušuje im pokožku. V konečnom dôsledku v kombinácii s ďalšími procedúrami to znamená rýchlejšie hojenie, hladší priebeh liečby a nakoniec zlepšenie zdravotného stavu, respektíve zmiernenie následkov ochorenia," uviedol Šmída.

V kúpeľoch sa liečia predovšetkým kožné ochorenia ako psoriáza, atopický ekzém či akné. Po získaní štatútu klimatických kúpeľov od tohto roku kúpele rozšírili pôsobnosť a liečia sa tu aj netuberkulózne choroby dýchacích ciest (astma, alergia i bronchitída), duševné choroby, stavy po operácii štítnej žľazy, časť z onkologických chorôb a chorôb z povolania.