Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V Chminianskych Jakubovanoch otvárajú deväť tried v modulovej škole

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Tento rok je podľa riaditeľky Juliany Perečinskej zapísaných 215 chlapcov a dievčat.

Chminianske Jakubovany 23. augusta (TASR) – Modulová Základná škola v Chminianskych Jakubovanoch otvorí v stredu (2.9.) deväť nových tried. Školu rozšírili v tomto roku o ďalšie moduly, teda kontajnery, a k štyrom pôvodným triedam, ktoré boli prvé na Slovensku, pribudne teraz ďalších deväť. Vlani v septembri nastúpilo do školy 174 žiakov. Tento rok je podľa riaditeľky Juliany Perečinskej zapísaných 215 chlapcov a dievčat.

Uviedla, že v roku 2012 postavili za tri mesiace vďaka pilotnému projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na zelenej lúke základnú školu. Jej zriaďovateľom je obec Chminianske Jakubovany a práve tá prispela k tomu, že škola sa aj ďalej rozrastá. Tento rok znova za tri mesiace postavili z modulov dvojposchodovú budovy školy, ktorú už bude navštevovať viac ako 200 žiakov, pribudli aj pedagógovia či asistenti učiteľov.

Na druhú časť dostali dotáciu vo výške 200.000 eur a okrem tried pribudli aj sociálne zariadenia, kabinet a sklad. Starú a novú časť školy ešte spojí chodba. Aj vďaka väčšiemu počtu tried sa bude môcť výučba zmeniť z dopoludňajšieho a popoludňajšieho vyučovania iba na jednozmennú prevádzku. Od septembra pribudne aj Školský klub detí pri ZŠ, v ktorom budú s deťmi vykonávať záujmové aktivity. Dokonca školu vybavili 12 interaktívnymi tabuľami a modernými učebnými pomôckami. V priestoroch školy okrem toho môžu deti navštevovať aj základnú umeleckú školu, v budúcnosti tu chcú zriadiť aj elokované pracovisko.

"Okrem toho máme veľmi dobrú spoluprácu aj s terénnymi sociálnymi pracovníkmi a aj napriek tomu, že do školy chodia čisto rómske deti, môžeme hovoriť o výbornej dochádzke. Obec dokonca teraz zriadila aj komunitné centrum, ktoré tiež prispeje k práci s deťmi a celkovo s touto komunitou," povedala riaditeľka.

V obci je okrem tejto základnej školy aj Spojená škola, v ktorej sú špeciálne triedy.