Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom obvinili členov čestnej stráže a armády z drogovej činnosti

Ilustračné foto - pervitín Foto: TASR

Doterajšie vyšetrovanie preukázalo, že obvinení si mali najmenej od septembra zabezpečovať drogy, a to pervitín, ktorý potom následne mali predávať ďalším osobám.

Humenné 16. decembra (TASR) – Humenský policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. "Stalo sa tak v súvislosti s dlhodobou akciou, na ktorej sa podieľali kriminalisti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom a kriminalisti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove v súčinnosti s vojenským spravodajstvom. Pri akcii bolo zaistených 32 gramov kryštalickej látky, z ktorej by bolo možné vyrobiť až 1550 dávok drogy," informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

V rámci operatívno-pátracej činnosti polícia zistila, že neznámy páchateľ z obce Kamenica nad Cirochou si najmenej od októbra až doposiaľ zadovažuje zo zatiaľ nezisteného zdroja psychotropné látky. Išlo hlavne o amfetamín a metamfetamín. Tieto látky ďalej v rôznych množstvách u seba, v mieste bydliska, ako aj na iných miestach prechováva, pripravuje na distribúciu a taktiež v rôznych množstvách a za rôzne sumy predáva iným odberateľom. "Na základe ďalších zistení boli v nedeľu (13.12.) v ranných hodinách v zmysle zákona zadržaní štyria muži. Išlo o 21-ročného Dávida, 22-ročného Tomáša, 21-ročného Erika, pochádzajúcich z obce Kamenica nad Cirochou, a o 20-ročného Miroslava z obce Koškovce," doplnila Migaľová.

V prípade Dávida, Tomáša a Miroslava ide o profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR. Zadržaní muži boli podozriví zo spáchania drogovej trestnej činnosti a umiestnení do cely policajného zaistenia. Najmladšieho z nich neskôr zo zadržania polícia prepustila. Na základe dôkazov vzniesol vyšetrovateľ voči Dávidovi, Tomášovi a Erikovi obvinenie zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, spáchaného formou spolupáchateľstva. "Zákon stanovuje pri tomto čine trestnú hranicu odňatia slobody na tri až desať rokov," upozornila hovorkyňa.

 Doterajšie vyšetrovanie preukázalo, že obvinení si mali najmenej od septembra zabezpečovať drogy, a to pervitín, ktorý potom následne spoločne, ako aj samostatne, mali predávať ďalším osobám. "Za účelom takejto kúpy sa v nedeľu stretli v Košiciach, kde Dávid zakúpil od vtedy nestotožnenej osoby dve zatavené injekčné striekačky s obsahom bielej kryštalickej látky. Počas spiatočnej cesty domov ich na osobnom motorovom vozidle na ceste medzi obcou Brekov a mestom Humenné zastavili príslušníci polície. V predmetnom vozidle vykonala hliadka prehliadku, počas ktorej našli uvedené dve striekačky s obsahom morfologicky zhodného bieleho kryštalického materiálu o hmotnosti takmer 32 gramov," doplnila Migaľová s tým, že podľa výsledku predbežného znaleckého skúmania by bolo možné zo zaistenej látky pripraviť od 390 do 1550 bežných jednorazových dávok drogy za 3200 eur.

"V utorok (15.12.) humenský vyšetrovateľ vzniesol obvinenie aj voči 22-ročnému Pavlovi z obce Šintava, a to pre rovnaký zločin. Bolo totiž preukázané, že práve Pavol mal predať Dávidovi, Tomášovi a Erikovi uvedené injekčné striekačky. Pavol, ktorý je príslušníkom čestnej stráže, bol zadržaný a následne umiestnený do cely policajného zaistenia. Na základe príkazu na prijatie do väzby boli v utorok vzatí do väzby aj obvinení Dávid, Erik a Tomáš," uzavrela hovorkyňa.