Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Kapušanoch požehnali nové súsošie sv. Cyrila a Metoda

Sochy sv. Cyrila a sv. Metoda počas Slávnosti sv. Cyrila a sv. Metoda v Kapušanoch pri Prešove 4. júla 2018. Foto: TASR - František Iván

Súsošie pred miestnou základnou školou je 2,3 metra vysoké, vytvorené je z umeleckej liatiny a jeho autorom je akademický sochár Ján Leško. Na dielo finančne prispeli sponzori a čiastočne obecný úrad.

Kapušany 4. júla (TASR) – Obec Kapušany pri Prešove zdobí nové súsošie sv. Cyrila a Metoda. V parku pomenovanom po dvojici vierozvestcov ho v stredu slávnostne požehnal poľský arcibiskup Andrzej Dziega.

Ako povedal pre TASR starosta Jozef Pribula, súsošie pred miestnou základnou školou je 2,3 metra vysoké, vytvorené je z umeleckej liatiny a jeho autorom je akademický sochár Ján Leško. Na dielo finančne prispeli sponzori a čiastočne obecný úrad.

"Stojí v areáli školy, v ktorej učíme deti písať a čítať a sv. Cyril a Metod nám priniesli písmo, takže tým sú blízki pre všetkých Slovákov. Sú to spolupatróni Európy a sme radi, že môžu takto bdieť aj nad Kapušanmi," povedal starosta k osadeniu skulptúry.

Myšlienka pomenovať miestny park po sv. Cyrilovi a Metodovi vznikla v roku 2013 na kapušianskych oslavách 1150. výročia ich príchodu na Veľkú Moravu. Ich význam teraz v parku pripomína aj sochárske dielo.

Sochy sv. Cyrila a sv. Metoda počas Slávnosti sv. Cyrila a sv. Metoda v Kapušanoch pri Prešove 4. júla 2018.
Foto: TASR - František Iván


Pri jeho požehnaní v predvečer sviatku sv. Cyrila a Metoda využili v obci prítomnosť spomínaného poľského arcibiskupa na východe Slovenska. Súčasťou programu bola aj slávnostná svätá omša.