Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Počasie vo Vysokých Tatrách: Husté sneženie a tvorba snehovýh jazykov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nielen cestárov dnes potrápi aj silný vietor.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Motoristi smerujúci do Vysokých Tatier a okolia veľhôr musia byť obozretní, na cestách sa môžu tvoriť snehové jazyky, na iných miestach zasa znižuje viditeľnosť husté sneženie. Informuje o tom portál Slovenskej správy ciest (SSC) www.zjazdnost.sk.

Cestári spresňujú, že snehové jazyky sa lokálne tvoria na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča. "Viditeľnosť do 100 m je z dôvodu hustého sneženia v lokalitách Iliašovce, Pastierske, Batizovce, Štrba, Švábovská stráň, Važec, Poprad - Letisko," uvádza SSC na webe.

Upozornenie sa týka aj možnej tvorby poľadovice pri nízkych teplotách vzhľadom na vlhký až mokrý povrch vozoviek na celom území SR.

Nielen cestárov dnes potrápi aj silný vietor. Do poludnia platí pre celé územie Slovenska s výnimkou juhozápadu výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred nárazovým vetrom, ktorý v horských polohách môže dosiahnuť rýchlosť 90 až 115 km/h, v oblasti Tatier dokonca 115 až 140 km/h. Na východe SR očakávajú meteorológovia ojedinelý výskyt nárazového vetra s rýchlosťou 60 až 80 km/h.

V severných okresoch SR je s nárazovým vetrom i tvorbou snehových jazykov a závejov potrebné rátať až do štvrtkového (29.12.) poludnia.

Na cestách v Prešovskom kraji sa miestami vyskytujú vrstvy kašovitého snehu



Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa na nich nachádza kašovitý sneh. Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách môže vyskytovať aj vrstva utlačeného posypaného snehu do štyroch centimetrov.

Vplyvom nárazového vetra sa na niektorých cestách tvoria snehové jazyky a záveje. So zníženou viditeľnosťou treba počítať v okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok. Ľubovniansky hrad v súvislosti s nepriaznivým počasím na svojom oficiálnom Facebooku informuje návštevníkov, že pre poľadovicu ho museli dnes zatvoriť.

V utorok (27.12.) cestári v Prešovskom kraji posypali inertným materiálom 2751 kilometrov (km) a soľou 5533 km cestných komunikácií. Podľa Jaroslava Štofka zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja bolo na území kraja počas pondelka nasadených spolu 105 mechanizmov. Tie odhrnuli sneh na takmer 11.700 km ciest, z toho najviac v okrese Poprad - 4195 km a najmenej vo Vranovskom okrese - 200 km.

Vyhlásili prvý situačný stupeň pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča



Popradskí cestári vyhlásili prvý situačný stupeň pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla. Dôvodom je aktuálna situácia na cestách.

Podľa jeho slov momentálne pretrváva v tejto oblasti silné sneženie a silný vietor. Na cestách je od dvoch do 20 centimetrov (cm) čerstvého snehu, na mnohých úsekoch je tri až päť cm utlačeného a kašovitého snehu. Tvoria sa tiež snehové jazyky, záveje a poľadovica. Momentálne je podľa riaditeľa na údržbu ciest nasadených 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory.

Snehové jazyky, ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Najkritickejšia situácia z dôvodu pretrvávajúceho silného sneženia a silného vetra je na cestách II/537 Podbanské - Tatranská Kotlina, II/534 Poprad - Starý Smokovec, III/3081 Dolný Smokovec - kr. II/537, III/3064 Svit - Tatranská Polianka, III/3061 a III/3062 Štrba – Šuňava, III/3097 Kežmarok - Stráne pod Tatrami, III/3077 Slovenská Ves - Lendak - Tatranská Kotlina, III/3102 Veľká Lomnica - Stará Lesná, I/18 Nemešany – Korytné, III/3216 Bijacovce - Vyšný Slavkov, III/3204 Úloža - Brutovce.

Barilla v tejto súvislosti vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.