Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Sabinove otvorili nové multifunkčné komunitné centrum

Nové multifunkčné komunitné centrum otvorili v Sabinove za prítomnosti splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a primátora mesta Sabinov Petra Molčana. V Sabinove 6. augusta 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na mieste, kde dnes stojí nové komunitné centrum bola pred pár mesiacmi trávnatá plocha. Budova sa stavala úplne od základov.

Sabinov 6. augusta (TASR) – Nové multifunkčné komunitné centrum otvorili dnes v Sabinove za prítomnosti splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka. Na úplne novej poschodovej budove prestrihol pásku spolu s primátorom mesta Petrom Molčanom. Stavebné práce na objekte trvali deväť mesiacov.

„Práce sa začali realizovať v októbri v minulom roku. Kolaudácia prebehla v týchto dňoch. Celkové náklady predstavujú 225.000 eur, z čoho na stavebnú časť išlo takmer 190.000, ostatné financie išli na vybavenie interiéru a projektovú dokumentáciu. Celkom 211.000 eur bol nenávratný finančný príspevok a zvyšok boli peniaze mesta,“ uviedol primátor.



Na mieste, kde dnes stojí nové komunitné centrum bola pred pár mesiacmi trávnatá plocha. Budova sa stavala úplne od základov. Podľa Molčana sa tu majú realizovať aktivity terénnej sociálnej práce a komunitnej práce, ktorú v meste robia už niekoľko rokov. Pridajú však k tomu aj aktivity centra nízkoprahového vzdelávania, doškoľovanie, doučovanie nielen u detí, kultúrne aktivity, príprava na zamestnanosť, odborné poradenstvá a prednášky. Dokonca je tu aj počítačová učebňa, kde budú napríklad aj u dospelých Rómov prehlbovať počítačovú gramotnosť. Do konca prázdnin však v centre realizujú väčšinou len voľnočasové aktivity, napríklad spevácke či tanečné.

Na prízemí je miestnosť pre väčšiu skupinu ľudí, ktorá sa bude využívať na skupinové aktivity a tiež je tu vybavená herňa, kde je pingpongový stôl a stolný futbal. Menšie prednáškové miestnosti a kancelárie sú na prvom poschodí.

„Som rád, že samospráva zriadila komunitné centrum, ktoré bude slúžiť tak Rómom, ako aj ostatným občanom tohto mesta. Nechceme stavať takéto centrá len pre Rómov, ale spojiť v nich všetkých obyvateľov. Komunitné centrá boli dlhodobo na Slovensku na pleciach mimovládnych organizácií, no množstvo z nich je teraz zavretých, lebo neboli udržateľné. Mestá a obce dávajú väčšiu záruku udržateľnosti. Som veľmi rád, že v Sabinove v práci s Rómami veľmi pomáha aj miestna Apoštolská cirkev, ktorá je aj podľa primátora partnerom, a nie konkurentom v týchto aktivitách,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Sabinov má podľa primátora približne 13.000 obyvateľov a z toho je približne 1700 Rómov.