Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Starej Ľubovni sa po prvý raz otvorí bilingválna trieda

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V úvodnom ročníku budú študentov vyučovať slovenskí učitelia s kvalifikáciou na vyučovanie odborných predmetov v anglickom jazyku, ktoré bude od druhého ročníka.

Stará Ľubovňa 23. augusta (TASR) - Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni otvorí v školskom roku 2015/2016 bilingválnu triedu. Po prijímacích skúškach prijali na bilingválny odbor 27 žiakov. Budúci žiaci pochádzajú jednak zo Starej Ľubovne, ale aj z okolitých obcí ako Jakubany, Plavnica, Hraničné, Mníšek nad Popradom, Hniezdneho, Novej Ľubovne a dokonca zo Šarišského Jastrabia či obcí mimo okresu ako Lendak a Žakovce.

"Uvedomujeme si, že v dnešnej dobe je zvlášť dôležité aktívne ovládanie cudzích jazykov," zdôraznila zástupkyňa riaditeľa Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni Anna Limáneková. V prvom ročníku budú mať žiaci až 11 hodín angličtiny, celkovo za celé štúdium to bude 35 hodín. Pre porovnanie, klasické gymnázium bude mať v prvom ročníku štyri hodiny a celkovo 19 hodín. "Teda absolvent okrem kompetencií klasického gymnazistu by mal zvládať na úrovni C1 anglický jazyk, čo mu pomôže na trhu práce a pri výbere vysokej školy," dodal riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Chmeliar.

V úvodnom ročníku budú študentov vyučovať slovenskí učitelia s kvalifikáciou na vyučovanie odborných predmetov v anglickom jazyku, ktoré bude od druhého ročníka. "Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme o rok mali aj zahraničného lektora. Školstvo by malo reagovať na potreby súčasnej a budúcej doby a aj požiadavky rodičov a žiakov. Zriadením bilingválnej triedy sa snažíme ponúknuť rodičom, okresu a okoliu odbor, ktorý je v dnešnej dobe veľmi zaujímavý a potrebný," konštatoval Chmeliar.

Otvorenie bilingválneho štúdia uvítali podľa neho najmä rodičia, ktorých deti mali záujem o toto štúdium a museli cestovať do vzdialených miest a byť ubytovaní na internátoch. Vedenie školy chce spolu s pedagogickým zborom vychovávať žiakov na kresťanských princípoch. "Tešíme sa, že sa nám podaril tento odvážny krok," konštatovala Limáneková. V bilingválnom, ale aj v klasickom odbore gymnázia, začnú od nasledujúceho školského roka vyučovať aj španielsky jazyk.

Úspešným uchádzačom o prvé bilingválne štúdium v regióne je aj Dávid Vaľko z Jakubian. "Najprv som si myslel, že pôjdem na klasické gymnázium po deviatom ročníku, ale dozvedel som sa, že je možnosť prihlásiť sa aj na bilingválne štúdium z ôsmeho ročníka, tak som to vyskúšal a vyšlo to," priblížil budúci študent bilingválneho štúdia, ktorý očakáva predovšetkým výborné hodiny angličtiny. Myslí si, že učitelia budú viac prísni ako na klasickom gymnáziu, ale teší sa. "Bol by som veľmi rád, keby bola moja angličtina po skončení štúdia excelentná," dodal s úsmevom Vaľko.

"Všeobecne sme zaznamenali pozitívny ohlas od okolia. Ale našli sa aj pochybovačné hlasy, ktoré sa budeme snažiť presvedčiť, že takýto odbor v Starej Ľubovni je na všeobecný prospech," uzavrel Chmeliar.