Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách vybehali 43.000 porcií jedla pre chudobné deti vo svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Bežci svojím štartovným a dodatočnými príspevkami do pokladničky spolu v celkovej výške viac ako 3000 eur zabezpečili jedlo pre 196 detí na celý školský rok.

Tatranská Lomnica 30. septembra (TASR) – Počas uplynulého víkendu vybehalo 160 bežcov vo Vysokých Tatrách viac ako 40.000 porcií jedla pre deti žijúce v extrémnej chudobe. Stalo sa tak na historicky prvom charitatívnom behu medzinárodného projektu Mary's Meals na Slovensku. „Každý bežec svojím štartovným 15,60 eura uhradil 100 percent nákladov na školské stravovanie jedného dieťaťa počas celého školského roka. Dostať jedlo každý deň a mať možnosť chodiť do školy je pre naše deti samozrejmosťou. Týmto behom sme chceli pomôcť tým, ktorí také šťastie nemajú,“ uviedol jeden z organizátorov behu Viktor Porubský.

Keďže jedna porcia jedla pre deti podávaná dobrovoľníkmi stojí len sedem centov, bežci svojím štartovným a dodatočnými príspevkami do pokladničky spolu v celkovej výške viac ako 3000 eur zabezpečili jedlo pre 196 detí na celý školský rok. To predstavuje až 43.000 porcií jedla. „Charitatívny projekt pomáha posielať chudobné deti do školy tam, kde im chudoba a hlad bránia v prístupe k vzdelaniu. Projekt podporený pápežom Františkom či ocenený anglickou kráľovnou Alžbetou II sýti už 1,5 milióna detí v 18 krajinách sveta,“ ozrejmil Porubský s tým, že viac ako 80.000 miestnych dobrovoľníkov tam varí deťom z lokálnych surovín jedno výživné jedlo denne priamo v ich škole, aby nemuseli od mala pracovať alebo žobrať. Mary’s Meals je založené na rešpekte a spája ľudí všetkých vierovyznaní i ateistov.

K podpore projektu sa pridali aj bežci v Tatranskej Lomnici, ktorí si po behu mohli vychutnať koncert speváčky a hudobníčky Jany Andevskej. „Dobrá energia z ľudí naokolo, krásna príroda, skvelá hudba, ale hlavne radosť z dobrého skutku – to ma hnalo dopredu," opísal svoje pocity v cieli účastník behu Tomáš. Celý výťažok z tatranskej akcie poputuje na financovanie projektu Mary’s Meals. Porubský dodal, že Mary’s Meals Slovensko robia všetko ako dobrovoľníci, takže zo zbierky u nich neostáva ani cent. „To platí pre všetky naše akcie a celú verejnú zbierku, ktorou ľudia na Slovensku môžu podporiť tento charitatívny projekt. Viac informácií o projekte a o rôznych formách pomoci je možné nájsť našej stránke,“ uzavrel.