Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Veľká Lomnica víta novelu zákona o hmotnej núdzi

Veľká Lomnica má prácu pre desiatky ľudí.

Veľká Lomnica 19. júna (TASR) – V zmysle novely zákona o dávkach v hmotnej núdzi bude môcť Veľká Lomnica (okres Kežmarok) od 1. júla prijať dostatočný počet pracovníkov na bežné udržiavacie práce, ktoré v obci plánujú realizovať. „Dodatok, ktorý sme podpísali s úradom práce, hovorí o počte 291 ľudí, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi. Je však otázne, ktorí z nich budú mať záujem tieto práce vykonávať. Ja predpokladám, že budeme mať k dispozícii denne najmenej 40 ľudí,“ uviedol pre TASR starosta Veľkej Lomnice Peter Duda.

V súčasnosti pracujú na podrobnom pláne, ktoré práce chcú prostredníctvom tejto pracovnej sily zrealizovať. Ide však predovšetkým o jednoduché činnosti ako napr. údržbu zelene, chodníkov, odstraňovanie buriny, náletových drevín, obec chce tiež vyrovnať priekopy, ale aj vykonávať drobné zemné práce v areáli základnej školy. „Predpokladám, že počas leta urobíme aj veľké upratovanie v rómskej osade a v zime sa sústredíme na zimnú údržbu chodníkov, miestnych a účelových komunikácií,“ dodal Duda.

Podľa neho má otázka zodpovednosti za týchto pracovníkov, ktorá je plne v réžii obce, dve strany. Na jednej strane to starosta podtatranskej obce privítal, keďže samosprávy najlepšie vedia, aký druh a rozsah prác je potrebné vykonať. „Na druhej strane si myslím, že bude trošku problém s administratívou projektu a dozeraním na pracovníkov. Predpokladám, že v prvých mesiacoch budú nejaké problémy, s tým rátame. Pevne však verím, že sa nám ich do konca roka podarí odstrániť,“ zdôraznil Duda.

Filozofia novely je podľa neho jednak zameraná na pomoc obciam pri výkone prác, ale zároveň prináša poberateľom dávok v hmotnej núdzi istú povinnosť voči spoločnosti a podmieňuje vyplatenie dávky odpracovaním si 32 hodín mesačne. „Myslím si, že to môže byť účinný nástroj, ako získať pracovné návyky. A pre niektorých z nich to môže byť aj spôsob, ako získať pracovné miesto,“ konštatoval starosta. Z celkového počtu poberateľov dávok v hmotnej núdzi, na ktorých má obec uzatvorenú zmluvu s úradom práce sociálnych vecí a rodiny a ktorí budú vykonávať aktivačné práce, je väčšia časť z rómskeho obyvateľstva. Podľa starostu to niektorí z nich privítali a nemajú s tým problém, iní s tým nesúhlasia a nestotožnili sa s myšlienkou odpracovať si dávku v hmotnej núdzi. Nie je presvedčený, že všetci budú ochotní pracovať, a tak predpokladá, že v niektorých prípadoch dôjde aj k pozastaveniu vyplácania dávky.

Obec už má dlhoročné skúsenosti s aktivačnými pracovníkmi, momentálne ich takto samospráva zamestnáva asi 40. Duda sa teda neobáva, že novela prinesie nejaké komplikácie. „Celý projekt ja vnímam pozitívne, je však treba povedať, že novela nadobudla účinnosť už 1. januára a k jej skutočnej realizácii dochádza až pol roka po jej účinnosti. Viem, že bolo potrebné urobiť výberové konania, prijať nových pracovníkov a koordinátorov, z môjho pohľadu však celý ten proces trval príliš dlho,“ uzavrel Duda.