Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Vo Svidníku otvorili zrekonštruovaný Park Ludvíka Svobodu

Po polročnej rekonštrukcii otvorili vo Svidníku Park Ludvíka Svobodu. Svidník, 31. októbra 2018. Foto: TASR - Maroš Černý

Celkové náklady na rekonštrukciu parku boli vo Svidníku približne vo výške 500.000 eur a v Poľsku asi jeden milión eur.

Svidník 31. októbra (TASR) – Po polročnej rekonštrukcii otvorili v stredu vo Svidníku Park Ludvíka Svobodu. Projekt nazvaný Eskapády na kniežacej ceste samospráva realizovala spoločne s partnerom projektu, poľským mestom Jaroslaw.

"Vo Svidníku sme urobili nové zámkové dlažby, chodníky, revitalizovala sa zeleň, pribudli verejné osvetlenie a lavičky. Park je nádherný a je symbolom mesta. Som presvedčený, že Svidníčania tu nájdu miesto, kde sa budú stretávať. Ukazuje sa, že Poliaci sú pre nás asi tí teraz najdôležitejší, najsilnejší partneri. Výsledkom tejto dobrej spolupráce je tento projekt," uviedol primátor Svidníka Ján Holodňák, ktorý sa bude v jesenných komunálnych voľbách opäť uchádzať o túto pozíciu.

Podľa vedúceho odboru výstavby svidníckej radnice Ľuboša Čepana revitalizácia parku je záverečnou časťou rekonštrukcie celého námestia a pešej zóny. "Prvá časť sa začala niekedy pred 20 rokmi. Nadväzuje aj na rekonštrukciu domu kultúry, ktorá sa realizovala asi pred štyrmi rokmi a bolo to tiež v rámci slovensko-poľskej spolupráce," povedal Čepan.

Celkové náklady na rekonštrukciu parku boli vo Svidníku približne vo výške 500.000 eur a v Poľsku asi jeden milión eur.

Budúci rok by chceli podľa Čepana zrekonštruovať i pamätník v strede parku, ktorého dominantou je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu.