Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Vranov nad Topľou vyzýva občanov k zodpovednejšiemu separovaniu odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na základe zmeny systému financovania separovaného zberu v meste preberá náklady na jeho zabezpečenie organizácia zodpovednosti výrobcov, čo je v prípade Vranova nad Topľou spoločnosť ENVI-PAK.

Vranov nad Topľou 9. novembra (TASR) – Vranovská samospráva vyzýva občanov, aby pristúpili k zodpovednejšiemu separovaniu komunálneho odpadu. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke.

Jedným z dôvodov je fakt, že na základe zmeny systému financovania separovaného zberu v meste, preberá náklady na jeho zabezpečenie organizácia zodpovednosti výrobcov, čo je v prípade Vranova nad Topľou spoločnosť ENVI-PAK. Znamená to, že občania mesta platia iba za komunálny odpad, ktorý zabezpečuje samospráva. Zároveň tak prispejú k lepšiemu životnému prostrediu.

Mesto upozorňuje, že v období od januára do septembra tohto roka obyvatelia vyprodukovali približne 5500 ton komunálneho odpadu, čo je najviac za posledné štyri roky. Najmenej komunálneho odpadu eviduje radnica v rovnakom období v roku 2014, kedy bolo vyzbieraných niečo vyše 4800 ton.

Najviac separovaného odpadu za pozorované obdobie deviatich mesiacov zaznamenalo mesto v roku 2013. Papier, sklo a plasty boli vtedy vyprodukované v objeme niečo vyše 300 ton. Aktuálny rok je porovnateľný s rokom 2014, kedy bolo vyzbieraných viac ako 240 ton separovaného odpadu.

Mesto začalo intenzívnejšie riešiť otázku odpadového hospodárstva už pred niekoľkými rokmi. Súčasťou projektu intenzifikácie separovaného zberu bola napr. rekonštrukcia zberného dvora, nákup zberových vozidiel, nádob, ale aj kompostérov pre rodinné domy. Zvýšenie separácie odpadu a jeho zberu bolo podporené aj environmentálnou výchovou na školách.