Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Výberové konania prinesú nového krajského prokurátora iba v Prešove

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Výberové konania na siedmich šéfov krajských prokuratúr prinesú do ich vedenia zrejme jediné nové meno. K výmene dôjde iba v Prešove, inde ostanú vo funkciách doterajší krajskí prokurátori.

Bratislava 20. marca (TASR) – Výberové konania na siedmich šéfov krajských prokuratúr prinesú do ich vedenia zrejme jediné nové meno. K výmene dôjde iba v Prešove, inde ostanú vo funkciách doterajší krajskí prokurátori. Vyplýva to z doterajších výsledkov výberových konaní, ktoré prebiehajú na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Výbery šéfov krajských prokuratúr v Prešove, Košiciach a Nitre sa uskutočnili začiatkom marca. Dnes komisia vyberala vedenie krajských prokuratúr v Trenčíne a Trnave. V pondelok (24.3.) je na programe výber krajských prokurátorov v Žiline a Banskej Bystrici. Mená musí definitívne odobriť generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Miesta treba preobsadiť v zmysle novely zákona o prokuratúre, ktorá začala s omeškaním platiť 1.8.2014 po rozhodnutí Ústavného súdu SR. Funkcia vtedy zanikla siedmim krajským prokurátorom, v súčasnosti sú iba dočasne poverení výkonom funkcie. Nedotklo sa to len bratislavskej krajskej prokurátorky Ivety Kopčovej. Tá bola ustanovená už podľa nových pravidiel.

Generálny prokurátor sa snažil vyrovnať s tým, že až do štyroch zo siedmich výberových konaní týkajúcich sa Trnavy, Trenčína, Žiliny a Banskej Bystrice sa prihlásili len doterajší krajskí prokurátori. Výberové konania preto zrušil a vypísal opäť. Situácia sa však zopakovala. Člen výberovej komisie a námestník GP René Vanek dnes uviedol, že ho to mrzí, ale už ďalej nemôžu fungovať v provizóriu.

"Nedá sa v záujme funkčnosti prokuratúry donekonečna čakať na to, až niekto nájde odvahu a prihlási sa. Myslím, že sme dostatočne dali najavo všetkým prokurátorom, že výberové konania nie sú vopred rozhodnuté a že prebehnú absolútne férovo," povedal Vanek.

Dnes tak prišla do Bratislavy svoj post obhájiť iba doterajšia trenčianska krajská prokurátorka Viera Kováčiková a doterajší trnavský krajský prokurátor Ľubomír Klčo. V pondelok zase príde do hlavného mesta na výberové konanie dočasne poverený žilinský krajský prokurátor Emil Hadbábny a dočasne poverený banskobystrický krajský prokurátor Peter Bedlovič.

V Prešove, Nitre a Košiciach našli doterajší šéfovia krajských prokuratúr vyzývateľov. Prešovského krajského prokurátora Mikuláša Gardeckého dokázal pred výberovou komisiou zatieniť jeho doterajší námestník Pavol Matija, ktorý by sa mal stať novým šéfom KP v Prešove.

Košickému krajskému prokurátorovi Petrovi Koromházovi sa, naopak, podarilo uspieť nad povereným šéfom Okresnej prokuratúry Košice I. Jozefom Sonderlichom a nitrianskemu krajskému prokurátorovi Vojtechovi Ernestovi nad prokurátorom Krajskej prokuratúry v Trnave Martinom Tamaškovičom. Noví krajskí prokurátori by mohli byť do funkcií ustanovení už od 1. apríla.

Vanek si vie nezáujem iných prokurátorov vysvetliť jedine tak, že sa necítili dostatočne zdatní. "Zrejme si asi kolegovia uvedomujú obrovskú zodpovednosť, akú má krajský prokurátor," povedala poverená trenčianska krajská prokurátorka Viera Kováčiková.

"Rozsah povinností, ktoré krajský prokurátor má, je veľmi veľký, či už v trestnej, alebo netrestnej oblasti, v personálnej oblasti, v oblasti utajovaných skutočností. Zároveň je krajský prokurátor aj štatutárny zástupca a má na starosti aj hospodárenie s finančnými prostriedkami,"
doplnila Kováčiková.

Spolu so siedmimi šéfmi krajských prokuratúr skončili vlani vo funkciách aj mnohí okresní prokurátori a námestníci okresných a krajských prokuratúr – dokopy zhruba stovka funkcionárov prokuratúry. Vanek priblížil, že výberové konania na tieto posty budú nasledovať po obsadení miest krajských prokurátorov. Realizovať ich už nebude Generálna prokuratúra SR, ale jednotlivé krajské prokuratúry.