Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Vyšný Komárnik navštívili takmer všetci prezidenti od skončenia vojny

Na snímke budova Obecného úradu vo Vyšnom Komárniku v prvom kole prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR - Maroš Černý

Obec má v súčasnosti 69 obyvateľov. Tí sa podľa starostky obce Daniely Štefancovej spomienkových osláv zúčastňujú pravidelne.

Vyšný Komárnik 23. marca (TASR) - Obec Vyšný Komárnik v okrese Svidník navštívili takmer všetci prezidenti od skončenia druhej svetovej vojny. V jej katastri sa totiž nachádza Dukliansky pamätník. Miestni sa každoročne zúčastňujú spomienkových slávností.

Vyšný Komárnik bol oslobodený 6. októbra 1944 počas Karpatsko-duklianskej operácie (KDO). Išlo o prvú oslobodenú obec na území niekdajšieho Československa príslušníkmi 1. československého armádneho zboru v ZSSR.

"Práve aj z tohto dôvodu bol v severnej časti katastra počas osláv piateho výročia KDO v októbri 1949 odhalený Pamätník 1. československého armádneho zboru v ZSSR s vojnovým cintorínom, na ktorom je pochovaných 565 príslušníkov zboru padlých počas KDO a následných bojov v priestore severovýchodného Slovenska. Odvtedy na tomto pietnom mieste, ktoré je jednou z hlavných súčastí Národnej kultúrnej pamiatky Duklianske bojisko, prebiehajú každoročne oslavy s tým, že sa ich zúčastňujú rôzne delegácie, ako aj prezidenti," uviedol pre TASR obyvateľ Vyšného Komárnika a historik Vojenského historického ústavu v Bratislave Peter Holík.



Vyšný Komárnik je podľa jeho slov jednou z mála obcí na Slovensku, ktorú navštívil takmer každý úradujúci prezident. "Samozrejme, s výnimkou tých, ktorí úradovali veľmi krátke obdobie, ktoré nezahŕňalo 6. október," povedal Holík.

Niekdajší prezident Československej republiky (ČSR) Edvard Beneš navštívil bojisko ešte pred nástupom do funkcie. "Bolo to krátko pred koncom druhej svetovej vojny v apríli 1945, kedy si boli s armádnym generálom Ludvíkom Svobodom pozrieť, aké škody vojna napáchala," priblížil Holík a doplnil, že neskorší prezident Ludvík Svoboda v minulosti zavítal i do obce, aby sa oboznámil s tým, ako sa po vojne obnovila.

"Čo sa týka československých prezidentov, tak najčastejšie tu chodieval spomenutý Ludvík Svoboda, Gustáv Husák a ďalší, ktorí v tom čase úradovali. Zo súčasných slovenských to boli Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, ktorý navštevoval oslavy pravidelne. Andrej Kiska dokonca pri príležitosti 70. výročia KDO odhaľoval vernú umeleckú kópiu pôvodnej sochy československého vojaka. Samozrejme, Duklu navštívila aj prezidentka Zuzana Čaputová," priblížil Holík.

Obec má v súčasnosti 69 obyvateľov. Tí sa podľa starostky obce Daniely Štefancovej spomienkových osláv zúčastňujú pravidelne. "Nie je to primárne kvôli oficiálnym vládnym delegáciám či prezidentom, ale skôr kvôli tomu, aby si takýmto spôsobom uctili pamiatku padlých vojakov," doplnila.

Zuzana Vančišinová prišla do obce žiť z Prešova. "Chodím si na Duklu uctiť padlých vojakov. Čo sa týka prezidentov, videla som Václava Havla," povedala. "Chodievam k pamätníku každý rok. Od prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča som ich videl všetkých," doplnil Miroslav Štapinský.