Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Sviatok horských vodcov sprevádzalo svätenie lán a čakanov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Obrad svätenia lán a čakanov sa konal v kaplnke v Starom Smokovci.

Starý Smokovec 1. augusta (TASR) - Obrad svätenia lán a čakanov sa dnes popoludní konal v kaplnke v Starom Smokovci. Išlo o súčasť Sviatku horských vodcov vo Vysokých Tatrách. "Tradičný obrad má posilniť horských vodcov tak, aby sebe a klientom poskytli bezpečný pohyb po horách a šťastný návrat domov," uviedla pre TASR za organizátorov Lucia Prokešová.

Priaznivci lezenia si počas dňa mohli otestovať svoje zručnosti a kondičku, ako aj zdokonaliť techniku lezenia pod dohľadom horských vodcov. Popoludňajší program pokračoval pri kúpeľoch v Novom Smokovci hudobným koncertom Maroša a Martina Geišbergovcov, Štefana Šantu s kapelou Ostrov a skupinou Dominiky Titkovej. Večer uzavrie film o švajčiarskom horskom vodcovi Erhardovi Loretanovi.

V rámci Roku Tatier si región pripomína významné míľniky, ktoré zasiahli do jeho histórie. Pre horských vodcov je významné 50. výročie vzniku medzinárodnej asociácie horských vodcov UIAGM. Prvý zaznamenaný turistický výlet v Tatrách sa uskutočnil pred 450 rokmi z Kežmarku na chatu k Zelenému plesu a spred 400 rokov je zaznamenaný prvý výstup na tatranský štít.

Organizátori Sviatku horských vodcov v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry Podhorie sa rozhodli za sprievodu kamery zrealizovať rekonštrukciu historického výstupu na Kežmarský štít. Túra bola akousi sondou nielen do histórie vysokohorskej turistiky, ale zaznamenávala aj zvyklosti ľudí, štýl odievania či spôsob výstupu. Dokumentárna rekonštrukcia tvorila súčasť piatkovej časti (31.7.) dvojdňového programu sviatku. Ten sa začal pietnou spomienkou pri pomníku horských vodcov a horskej služby v Novom Smokovci.