Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Potápači čistili plesá v Tatrách: Vyzbierali stovky kíl odpadu

Na snímke potápači sa pripravujú na potopenie do vôd Štrbského plesa počas 25. ročníka akcie Čisté vody 5. októbra 2018 na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najväčší záujem bol už tradične o čistenie Štrbského plesa, ktoré si tentokrát vyhliadlo 28 potápačov. Z jeho dna vytiahli 77 kilogramov odpadu.

Tatranská Lomnica 5. októbra (TASR) – Pod hladinu troch tatranských plies sa v piatok v rámci 25. ročníka akcie Čisté vody ponorili potápači, aby z nich vytiahli neporiadok predovšetkým po letnej turistickej sezóne. Tento rok k nim pridali aj kameňolom v popradskej Kvetnici. „Vo vreciach už tradične končili najmä sklenené fľaše či plastové poháriky, kurióznym úlovkom bol tomahawk, ktorý v Štrbskom plese ostal zrejme po nakrúcaní filmu Náčelník Veľký had s legendárnym Gojkom Mitičom v hlavnej úlohe," uviedol koordinátor akcie Pavol Kráľ zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Do Velického, Popradského a Štrbského plesa sa ponorilo 41 potápačov, Nové Štrbské pleso tento rok opäť vynechali, keďže oň nebol záujem. Ďalší ôsmi vyčistili kameňolom v popradskej Kvetnici. Celkovo na breh vytiahli 562 kilogramov odpadu. Najviac, až 406,5 kilogramu neporiadku ležalo práve na dne lomu, v ktorom sa potápači rozhodli urobiť veľké upratovanie vôbec po prvýkrát. Vylovili napríklad tašku s knihami, televízor, pneumatiky, rôzne laná, železá i bežný domový odpad.

Najväčší záujem bol už tradične o čistenie Štrbského plesa, ktoré si tentokrát vyhliadlo 28 potápačov. Z jeho dna vytiahli 77 kilogramov odpadu. „Okrem množstva plastových pohárikov končili vo vreciach silonové vlasce, rôzne tyčky či časti plotov, ktoré boli nastavané cez pleso počas pretekov," konkretizoval Kráľ. Dodal, že sa našli aj staré mince, no najväčšou kuriozitou bola sekerka, ktorá na dne jazera ostala pravdepodobne po nakrúcaní legendárnej snímky Veľký had. Ďalším prekvapením bola malá meteostanica, ktorú potápači objavili v strede plesa.

V Popradskom plese zase natrafili na nový dron, na brehu skončili aj skrinky, sklo, tehly, dosky či konzervy. Dokopy 46,5 kilogramu neporiadku odtiaľ vytiahlo osem potápačov. Ďalší piati sa ponorili do Velického plesa. Z jeho dna vylovili 32 kilogramov odpadu. Išlo predovšetkým o stavebný materiál, najmä tehly.

„Dvadsiaty piaty ročník akcie sa vydaril. Poseidon zariadil špičkové počasie, no najdôležitejšie je, že všetci, čo vošli do vody sa z nej aj vynorili. Teší ma, že odpadkov v tatranských plesách ubúda. Kvetnický lom je nová lokalita, ktorú sme čistili po prvý raz, o čom svedčí aj množstvo vyloveného odpadu, ale verím, že ho bude z roka na rok menej," zhodnotil jubilejný ročník akcie Čisté vody jej dlhoročný koordinátor.

Podujatie zorganizovali ŠL v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, Zväzom potápačov Slovenska, Potápačským klubom Vodnár z Popradu a Nemocnicou Košice-Šaca a. s., 1. súkromná nemocnica. Podujatie je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý odštartoval vo štvrtok (4.10.) večer na Podbanskom.