Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Výstraha: Vo Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto FOTO: TASR/AP

V ostatných pohoriach Slovenska je iba minimálna hrozba vzniku lavín.

Liptovský Hrádok 8. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo Vysokých Tatrách. V ostatných pohoriach Slovenska je iba minimálna hrozba vzniku lavín, prvý stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Uvoľnenie lavíny je tu možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu v posledných dňoch sa všeobecne snehová pokrývka stabilizuje. Výnimkou sú slnkom osvietené svahy počas dňa, kde sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu," uviedol.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Ten, ktorý pripadol počas minulotýždňovej periódy sneženia, bol vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1800 metrov nachádza 50 až 120 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 50 centimetrov, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1100 metrov.

"Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý, vetrom ubitý s prebárajúcim sa snehom alebo s kôrou na povrchu. Počas dňa je sneh väčšinou vlhký až mokrý, vo vysokých polohách, nad 2000 metrov, severných orientácií je sneh ešte stále suchý a doskovitý," dodal lavínový špecialista.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami jasno (hlavne v Tatrách) a miestami s hmlou (vo Veľkej Fatre) alebo rozpadávajúcou sa hmlou (v Nízkych Tatrách). Mierna teplotná inverzia ešte stále pokračuje. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus dvoch do plus troch stupňov Celzia. Fúkal len slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 15 kilometrov za hodinu.