Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Výtvory zo sympózia sochárov skrášlia križovatky v Bardejove

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Druhú kruhovú križovatku na Partizánskej ulici bude skrášľovať umelecky hodnotná plastika vystihujúca dané miesto.

Bardejov 4. augusta (TASR) – V Bardejove prebieha tento týždeň druhý ročník sochárskeho sympózia Era sculptura 2015. Do areálu M.V.KOV prišlo šesť umelcov a tvorivo pracuje na skrášlení dvoch nových kruhových križovatiek na Hviezdoslavovej ulici pri vstupe do centra mesta a križovatku v smere na Partizánsku ulicu pri Bocian komplexe.

Ústrednou témou sympózia je História a súčasnosť. Motívom umeleckých diel na Hviezdoslavovej ulici by mala byť hodinová veža, ktorá na týchto miestach v minulosti skrášľovala komplexnosť hradobného opevnenia do roku 1902. Umelci sa budú musieť popasovať s týmto historickým faktom a použiť pri jeho spracovaní svoju fantáziu. Druhú kruhovú križovatku na Partizánskej ulici bude skrášľovať umelecky hodnotná plastika vystihujúca dané miesto.

Zatiaľ nie je jasné, kedy budú nové plastiky inštalované, pretože podľa Ľubomíra Baláža z oddelenia kultúry Mestského úradu v Bardejove bude potrebné okruhové objazdy na ich umiestnenie nachystať. V pláne je totiž aj osvetlenie týchto plastík. Počas prvého ročníka sympózia vznikali minulý rok plastiky z dreva a kovu, ktoré už skrášľujú tri kruhové križovatky v meste.