Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Záchranári s vrtuľníkom pomáhali zranenému českému horolezcovi

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Pri horolezeckej túre Martinovou cestou v blízkostí Lavínovej veže si poranil rameno, ktoré mu znemožňovalo samostatný postup.

Vysoké Tatry 23. augusta (TASR) - Zásah horských záchranárov a vrtuľníka si v sobotu (22.8.) vyžiadalo zranenie 35-ročného českého horolezca, ktorý sa s kolegom vybral na Gerlachovský štít vo Vysokých Tatrách. Pri horolezeckej túre Martinovou cestou v blízkostí Lavínovej veže si poranil rameno, ktoré mu znemožňovalo samostatný postup. V podvečerných hodinách požiadal horolezec o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS).

"Záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá zobrala na palubu jedného záchranára HZS, a následne leteli do Velickej doliny. Medzičasom sa zhoršili poveternostné podmienky a záchranár HZS bol z tohto dôvodu vysadený na hrebeni približne 200 metrov od pacienta," informovala HZS. Následne bol na hrebeň letecky transportovaný aj druhý horský záchranár. Obaja po dolezení k horolezcovi mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu zafixovali.

Všetci potom zostúpili cez Litvorové sedlo do doliny na Sliezsky dom, odkiaľ už pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca. "Záchranná akcia sa skončila v skorých ranných hodinách a celkovo sa jej zúčastnili traja profesionálni a jeden dobrovoľný záchranár HZS," uviedla záchranná služba.