Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská nemocnica má nový digitálny mamograf

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

Prostriedky na zakúpenie prístroja vo výške 188.000 eur pridelilo prešovskej nemocnici ministerstvo zdravotníctva.

Prešov 2. septembra (TASR) - Pacientky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešov môžu absolvovať vyšetrenia prsníkov na novom modernom mamografe. Prostriedky na zakúpenie prístroja vo výške 188.000 eur pridelilo prešovskej nemocnici ministerstvo zdravotníctva.

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, moderný digitálny mamograf sa vyznačuje vysokokvalitným vyobrazením štruktúr tkanív prsníkov a nízkou dávkou žiarenia. Prístroj je výsledkom dlhodobej snahy vývojárov, svojimi parametrami a technológiami spĺňa najnáročnejšie požiadavky modernej diagnostiky. Je vybavený špičkovými japonskými technológiami a patrí medzi top prístroje nielen v rámci Slovenska, ale aj v európskom meradle.

Kompletnou rekonštrukciou pracoviska v kombinácii s novým prístrojom zohľadňuje mamografické trendy v znižovaní radiačnej dávky na pacientky, má nižšie náklady na prevádzku, zabezpečuje vyšší komfort vyšetrenia a má kvalitnejší obraz. Šetriace režimy prevádzky v kombinácii s automatickou kalibráciou znižujú prevádzkové náklady a zvyšujú životnosť samotného prístroja.

„Žiaľ, karcinómy prsníka sú častými onkologickými ochoreniami žien. Od januára do júla 2016 bolo na našom pracovisku bioptovaných a potvrdených 35 karcinómov. Tieto čísla majú zväčša stúpajúcu tendenciu. Spustenie nového mamografického pracoviska vnímame ako zvýšenie komfortu pre pacienta. Benefitom prístroja je, že vďaka špeciálnemu pohybu kompresnej platne znižuje bolesť pri vyšetrení. Veríme, že vďaka tomuto prístroju sa naše mamografické pracovisko stane elitným pracoviskom mamografie v rámci Slovenska,“ uviedla zástupkyňa primára oddelenia rádiológie Zuzana Angelovičová.

Ďalej dodala, že výhodou tohto typu digitálneho mamografu je plná kompatibilita aj pre nové vyšetrovacie metódy, ako je tomosyntéza.