Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

CD Klub: Nórska veľvyslankyňa exkluzívne pre TABLET.TV

Odchádzajúca nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad. Foto: Tablet.TV

Inga Magistad pôsobila na ambasádorskom poste na Slovensku viac ako päť rokov.

Bratislava 7. septembra (TABLET.TV) - "Napriek tomu, že Nórsko nie je súčasťou Európskej únie, má v nej veľa spojencov a priateľov," uviedla nórska veľvyslankyňa a dodala, že je s vývojom bilaterálnych vzťahov medzi SR a Nórskom v ostatných rokoch veľmi spokojná.

Podľa I. Magistad aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý je pôvodom Nór, oceňuje aktivity Slovenska v rámci aliancie a aj fakt, že Slovensko sa hlási k záväzku zvyšovať armádny rozpočet a modernizuje vybavenie ozbrojených síl.

Hoci obchodná výmena medzi Slovenskom a Nórskom príliš významná nie je, počas uplynulých piatich rokov sa podľa nej zdvojnásobila. "V rámci obchodu prevláda export zo Slovenska do Nórska, čo je pre slovenskú ekonomiku výhodné," dodala Magistad. Na Slovensko prišlo v uplynulom období aj niekoľko nórskych IT firiem.



Inga Magistad pôsobila na ambasádorskom poste na Slovensku viac ako päť rokov. V štúdiu TABLET.TV diskutovala s P. Demešom o slovensko-nórskych vzťahoch, Nórskych fondoch, ale aj o jej pohľade na Slovensko a plánoch do budúcnosti.

Prezident Andrej Kiska udelil veľvyslankyni Zlatú medailu za zásluhy o rozvoj slovensko-nórskych vzťahov. Bolo to v poradí už druhé vysoké štátne vyznamenanie, keďže v júli ju ocenili Zlatou plaketou ministra zahraničných vecí za mimoriadnu angažovanosť, významný osobný prínos a zásluhy pri budovaní a rozvoji bilaterálnych vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami.