Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

DULEBA: Veríme konšpiráciam, pretože stále trpíme traumou z roku 1968

Na snímke riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba Foto: Teraz.sk

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba.

Bratislava 22. augusta (TASR TV) - Skutočnosť, že na Slovensku toľko ľudí verí konšpiračným teóriam, je jedným z následkov okupácie z roku 1968, tvrdí A. Duleba, podľa ktorého títo ľudia rozmýšľajú nasledovne: „Nemôžeme si spravovať svoju krajinu, pretože aj tak nakoniec o tom rozhodne niekto zvonku – z Moskvy alebo z Washingtonu, pretože nie sme svojprávni. Nedôvera k verejným inštitúciam, k inštitúciam štátu má súvis so skúsenosťou z roku 1968 a zrejme sa to odovzdáva z generácie na generáciu,“ vysvetľuje.

„Stále si akoby myslíme, že si nevieme spravovať svoje veci a o všetkom sa rozhoduje mimo nášho územia a nemá zmysel sa o niečo snažiť... Stále sme sa nevysporiadali s traumou z roku 1968, ktorá má dosah na to, ako vnímame verejný priestor, politiku a vlastný štát,“ dodáva analytik.

Pozrite si reláciu CD Klub, dozviete sa viac o okupácii Československa v auguste 1968, ako aj paralelách medzi ňou a útokom Ruska na Ukrajinu v roku 2022 a názore analytika na riešenie vojenského konfliktu.



UPOZORNENIE: Rozhovor vo forme PODCASTU si môžete vypočuť TU.