Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

FICO: Prezidentka mala zavolať premiérovi Ódorovi a dať ho do poriadku

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Nová vláda, ktorá príde, by si mala sadnúť so sociálnymi partnermi, medzi ktorých patria aj mestá a obce. Musí sa urobiť inventúra, povedal v TASR TV Robert Fico (Smer-SD). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 18. júla (Teraz.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová mala kvôli kompenzáciám cien energií pre samosprávy rovno zavolať premiérovi Ódorovi, ktorého si do tejto funkcie sama vybrala, a zatlačiť na okamžité vyriešenie problému. V TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Prísľub prezidentky, že predstaviteľom samosprávy sprostredkuje stretnutie s premiérom, ktorý s nimi minulý týždeň práve takéto stretnutie zrušil, považuje Fico za nedostatočný.



Tvrdí, že v rozpočte na tento rok sa počíta na kompenzácie pre samosprávy so sumou 200 miliónov eur, pričom mestá, obce a vyššie územné celky aktuálne žiadajú iba 108 miliónov. „Tak ako prezidentka mala zavolať pánovi Ódorovi a dať ho do poriadku, tak jemu stačí povedať ministrovi financií, že od neho chce, aby z tých dvesto miliónov eur okamžite 108 pridelil mestám, obciam a samosprávnym krajom,“ tvrdí Fico.



Zároveň priznáva, že táto suma je len akýmsi „záchranným kolesom“ pre samosprávy, ktorých problémy sú omnoho väčšie. „Mestá a obce žijú predovšetkým z dane z príjmu z fyzických osôb, ktorú si s VÚC delia v pomere 70:30. Je pravda, že v NR SR boli prijaté viaceré zákony, ktoré z týchto príjmov odkrajujú,“ konštatuje. „Preto došlo k rozhodnutiu, že vláda bude kompenzovať najmä vysoké ceny energií, na tento účel je v rozpočte na rok 2023 schválená rezerva,“ upozorňuje predseda Smeru-SD.

Po voľbách bude podľa neho potrebné, aby nová vláda nadviazala sociálny dialóg so sociálnymi partnermi, okrem odborov a zamestnávateľov aj so samosprávami. „Mestá, obce a župy majú naozaj problém a my im v tomto okamihu tie peniaze musíme dať. Ale ostatné už musí byť predmetom normálnej dohody medzi novou vládou a mestami a obcami,“ povedal.

Fico dodal, že na túto tému komunikoval aj s premiérom Ódorom a mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá je plánovaná na piatok 21. júla, považuje za vhodnú platformu na riešenie problému. Aj keď napríklad SaS podľa neho avizuje neúčasť na tejto schôdzi a je možné, že niektorí poslanci, vzhľadom na mimoriadny termín schôdze, môžu byť v čase rokovania mimo Slovenska, Fico očakáva, že by sa nadpolovičná väčšina parlamentu potrebná na otvorenie rokovania zísť mohla. „Napríklad Sme rodina potvrdila účasť, Hlas-SD potvrdil účasť, my tam určite budeme mať viac ako 20 poslancov, predpokladám, že ostatná opozícia príde,“ odhaduje Fico.

Ak by parlament dokázal zaviazať vládu uznesením a tá by ho nerešpektovala, považoval by to za „demontáž štátu v priamom prenose“. „Máme za sebou 30 rokov Ústavy SR. Ja som za tú ústavu hlasoval. To sme pri každom jednom rozhodnutí mali dať nejaký sankčný systém? Národná rada Slovenskej republiky je najvyšší štátny orgán a vláda mu vždy zodpovedá,“ povedal Fico.

Aj keď je vláda úradnícka, Fico nesúhlasí s tým, že v parlamente aktuálne sedí 150 opozičných poslancov. „Matovič s Kollárom, Remišovou a Sulíkom sa dnes nemôžu postaviť a tváriť, že s tým (vládnutím v tomto volebnom období, pozn. TASR) nemajú nič spoločné. Za rozklad štátu, za to, kde sa v tomto okamihu nachádzame, zodpovedajú títo páni. Pod vedením pani Čaputovej,“ uzavrel Fico.