Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

J.Glasová: Ceny potravín sú na Slovensku najvyššie spomedzi V4

Hosťkou v relácii Ekonomika bola Jana Glasová. Foto: TABLET.TV

Rastúce ceny masla, mlieka, či vajec v predvianočnom období potešili máloktorú gazdinú. Čakajú Slovákov drahšie Vianoce? Aj o tom hovorila analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Bratislava 7. decembra (Tablet.TV) -
Slovákov vyjde nákup potravín pred Vianocami drahšie ako vlani. „Medziročný nárast cien je viac ako 6%. Výraznejšie sa pripláca za maslo i ďalšie mliečne výrobky. Podobne je to pri ovocí, vyššie ceny majú pomaranče, kiwi i jablká. Drahšie je aj mäso, najmä bravčové s nárastom o 6-24%,“ uviedla Glasová.

Dôvodom je vývoj na svetovom trhu, kde ponuka potravín nedokáže uspokojiť dopyt po nich. „To sa týka napríklad masla, mlieka a vajec. Ceny vajec môžu do Vianoc rásť. Je po nich veľký dopyt, pretože sú súčasťou mnohých vianočných receptov. Medziročne sú o polovicu drahšie a najskôr zlacnia až po Novom roku,“ konštatovala Glasová s tým, že niektoré komodity sú medziročne lacnejšie. Ide napríklad o múku, čokoládu na pečenie, či kakao.



Ceny potravín však nerastú len na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. „V porovnaní s krajinami V4 vychádza, že ceny potravín na Slovensku sú o niečo vyššie. V Česku a v Maďarsku sú lacnejšie o 9% a v Poľsku je rozdiel výraznejší až o 30%,“ zdôraznila Glasová, podľa ktorej nákupná turistika nemusí byť pre Slovákov až taká výhodná, pretože z cenového rozdielu niečo ukroja dopravné náklady a aj vývoj menových kurzov. „Euro sa voči menám našich susedných krajín medziročne mierne oslabilo. Z tohto hľadiska nemusia byť tieto nákupy až také výhodné,“ dodala Glasová.