Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO KOMENTUJE OBŽALOBU V KAUZE KUCIAK: Dobrá správa

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Postaviť pred súd za rok a osem mesiacov potencionálnych páchateľov je rýchle. Pokiaľ sa tak nestalo na úkor práv obžalovaných, je to dobrá správa, píše J. Hrabko.

Správa o podaní obžaloby štyroch ľudí v súvislosti s vraždou J. Kuciaka a M. Kušnírovej je vskutku vynikajúcou správou. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených T. Sz., M. M., A. Zs. a M. K. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy," uviedla hovorkyňa.

"Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018. Druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016. Vyšetrovací spis má viac ako 25.000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán,“ informoval Úrad špeciálnej prokuratúry.

Do roka a osem mesiacov od zákernej vraždy dvoch mladých ľudí to nemožno hodnotiť a vnímať inak, ako úspech. Veľký úspech. V onakvejších krajinách, ktoré majú k dispozícii onakvejšie prostriedky na vyšetrovanie, to zväčša trvá omnoho dlhšie. Alebo k vzneseniu obžaloby vôbec nepríde. To, že na Slovensku sa to podarilo v naozaj krátkom čase, je výsledkom viacerých faktorov, medzi ktorými pravdepodobne veľkú úlohu zohrala aj alebo najmä spolupráca s medzinárodnými inštitúciami.

Treba pritom pripomenúť, že súd bude čoskoro rozhodovať a aj rozhodne o dohode o vine a treste medzi ďalším spoločníkom obžalovaných a prokurátorom.

Samozrejme, od právoplatného rozhodnutia súdu je ešte ďaleko, počítať to treba na niekoľko rokov. Nevedno pritom ani to, ako si prokurátor splnil úlohu, uvedené čísla hovoria iba o kvantite, ale nie aj o kvalite podanej obžaloby. Tú preverí obhajoba a konečný verdikt tak, ako sa patrí, vynesie súd. Môže byť aj iný, ako verdikt spoločnosti, ktorá ho už vyriekla, ale práve preto bude potrebné pozorne počúvať argumenty z jednej aj druhej strany. Toto je spor, ktorý musí niekto prehrať, hoci víťazom nebude druhá strana: víťazom by mala byť iba a výlučne spravodlivosť.

Postaviť pred súd za rok a osem mesiacov potencionálnych páchateľov je rýchle. Pokiaľ sa tak nestalo na úkor práv obžalovaných, je to dobrá správa. Možno povedať, že dokonca vynikajúca. Zostáva len podotknúť, že popri nej by sa nemalo a nesmie zabúdať ani na iné. Povedané jednou vetou – takto má fungovať štát.