Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

HRABKO: Témou Roberta Fica strany prekrývajú svoju neschopnosť vládnuť

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Ivan Korčok bude silným prezidentským kandidátom a na to sa zasa musí pripraviť druhá strana, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 31. augusta (Teraz.sk) – Politickou témou Roberta Fica strany bývalej vládnej koalície prekrývajú svoju neschopnosť vládnuť, keďže volebné obdobie začínali s väčšinou 95 poslancov a končí sa predčasne pod vedením dočasne poverenej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Líder Smeru-SD podľa neho nie je sám osebe taký výnimočný politik, aby bol aj v roku 2023 ústrednou postavou celého volebného boja. „Rolu ústrednej postavy mu prisúdili iní, on tú úlohu len prijal. A potom sa pomocou svojej skúsenosti ústrednou politickou postavou reálne stal,“ upozornil Hrabko.



Pripomenul Ficove politické problémy a stagnujúce preferencie zo začiatku volebného obdobia, keď sa mu rozpadol poslanecký klub. Rastúce politické problémy však podľa Hrabka mali v tom období aj vládne strany a potrebovali silnú politickú tému. „Keby iní politici a časť médií nemali Roberta Fica, museli by si ho vymyslieť,“ konštatoval Hrabko.

Masívna medializácia politického boja koaličných strán so Smerom-SD podľa neho znovu oživila rast podpory strany Roberta Fica. „Vládna politika po roku 2020 spolu s časťou médií začala robiť Robertovi Ficovi zadarmo reklamu, pomaly nebol článok, kde by nebol spomenutý. A Robert Fico ako šikovný a skúsený politik to dokázal využiť,“ povedal Hrabko.



Až reálne hlasovanie voličov v septembrových parlamentných voľbách však podľa neho ukáže, nakoľko úspešná bola predvolebná ponuka kandidujúcich subjektov, vrátane Smeru-SD. „Na konci plieska bič,“ upozornil Hrabko, že poradie z aktuálnych prieskumov verejnej mienky smerodajné nie je.

Kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej podľa TASR potvrdila, že hlava štátu má v úmysle dať po voľbách poverenie na rokovania o zostavení vlády lídrovi najsilnejšej strany. „Ak by nepoverila rokovaniami o zostavení vlády automaticky víťaza volieb, tak by išlo o ústup od ústavných tradícií,“ reaguje Hrabko.
Táto ústavná tradícia je podľa neho zvyk, ktorý dodržovali doteraz všetci prezidenti, právne záväzný však nie je. „O poverení v ústave nenájdete ani slovo,“ upozornil.

Ak by sa prezidentka obvyklého postupu držala, podľa Hrabka dostane najúspešnejšia strana poverenie na koaličné rokovania a zároveň termín, dokedy má predložiť ich výsledky. Ak táto strana v danom termíne neuspeje, poverenie dostane niekto iný. Ak uspeje, začne s prezidentkou rokovať o vymenovaní samotnej vlády. „Poverenie na rokovania o zostavení vlády a vymenovanie vlády, to sú dve úplne rôzne veci,“ upozornil Hrabko s tým, že v týchto fázach kreovania novej vládnej moci je úloha prezidentky mimoriadne dôležitá.

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora podľa neho ostáva pri moci až do vymenovania vlády novej. Jej ambíciu presadiť v parlamente v posledných týždňoch pred voľbami legislatívne zmeny s cieľom pomôcť pediatrickým ambulantným pohotovostiam, prípadne vylepšiť trestné právo, však Hrabko považuje za málo realistickú. „Nedokážem si predstaviť poslancov, ktorí krátko pred voľbami hovoria voličom, že im obmedzia prístup k zdravotnej starostlivosti. Lebo o to ide. Tam sa skracuje pohotovostný ambulantný čas a poplatky rastú o sto percent,“ upozornil Hrabko. „Ak pán premiér toto dokáže politicky presadiť, zaslúži si vyznamenanie za vynikajúcu politickú prácu. Nemyslím to ironicky. Ale takéto veci sa robia po voľbách, ak máte silný mandát,“ dodal.

Na margo vyhlásenia bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že mieni v nadchádzajúcich prezidentkách voľbách kandidovať na post hlavy štátu, Hrabko povedal, že nebolo prekvapivé a nadväzovalo na predchádzajúce vyjadrenia tohto dlhoročného diplomata. Týmto vyhlásením sa však jeho rozhodnutie kandidovať stalo oficiálnym. „Bude silným kandidátom a na to sa zasa musí pripraviť druhá strana,“ povedal Hrabko.