Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Voliči by sa nemali rozhodovať podľa prieskumov preferencií

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Vo voľbách v roku 2020 mala vládna koalícia najviac poslancov v histórii, obrovskú moc však nezvládla, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST,VIDEO)

Bratislava 5. augusta (Teraz.sk) – Voliči by sa mali rozhodovať na základe vlastných skúseností s tým, čo strany reálne v minulosti dokázali, nemali by príliš veriť predvolebným sľubom a už vôbec by sa nemali riadiť podľa prieskumov verejnej mienky. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pripomenul, že výsledky predvolebných prieskumov dva mesiace pred voľbami v roku 2020 boli diametrálne iné, ako potom reálne volebné výsledky. „Nepoznám nikoho, kto by si dva mesiace pred voľbami v roku 2020 trúfal povedať, že OĽANO bude mať 25 percent a ani nikoho, kto by vtedy s vážnou tvárou tvrdil, že PS/Spolu sa do parlamentu nedostane,“ pripomenul Hrabko.



Na margo výziev, aby preferenčne menšie strany neriskovali prepad voličských hlasov a radšej odstúpili z volieb, Hrabko povedal, že máme slobodu slova a každý môže apelovať na čo chce. Ale je čisto na samotnej strane, akú stratégiu do volieb zvolí. „Nie je to také jednoduché. Strany museli zaplatiť kauciu viac ako 17.000 eur, aby vôbec mohli ísť do volieb. Prečo by ju mali len tak zahodiť?,“ pýta sa Hrabko.



Kauciu dostanú strany späť už pri dvojpercentnom volebnom výsledku a pri troch percentách aj finančný príspevok od štátu. „A najspokojnejší budú tí, ktorí napokon budú brať peniaze aj za poslanecké mandáty. Predpokladám, že do televíznych debát neodstúpi žiadna strana. To by musela dostať od inej strany veľmi výhodnú ponuku,“ konštatoval Hrabko.

Zároveň zdôraznil, že v skutočnosti vo voľbách žiadne hlasy neprepadávajú, každý platný hlas je spočítaný a je súčasťou volebného výsledku. Výzvy na vyššiu volebnú účasť, vrátane apelov na Slovákov v zahraničí, však považuje Hrabko za legitímne. „Má význam venovať sa týmto hlasom, aj jednému hlasu má význam sa venovať. Aj jeden hlas môže rozhodnúť voľby. Hlas zo zahraničia je rovnako platný, rovnocenný s hlasmi zo Slovenska,“ povedal. Hrabko pripomenul, že vyššia účasť voličov prináša následne aj vyššiu legitimitu zvoleného parlamentu.

Hrabko odhaduje, že väčšina voličov bude chcieť vo voľbách podporiť zmenu, mali by však podľa neho starostlivo zvážiť, aká konkrétne by táto zmena mala byť. Dodal, že v roku 2020 získali strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí mimoriadnu dôveru voličov, aby zmenu priniesli. Vytvorili vládnu koalíciu s historicky najvyšším počtom poslancov, získanú moc však nezvládli. „Skončilo to tak, ako to skončilo, predčasnými voľbami. Hodili flintu do žita a teraz za to nikto nechce byť zodpovedný,“ povedal Hrabko.