Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Zvolanie Bezpečnostnej rady SR je signál o vážnosti situácie

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Politický rozmer tejto kauzy je obrovský práve preto, že je krátko pred voľbami. Vieme, ktoré strany to využijú vo svoj prospech, povedal v TASR TV J. Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 17. augusta (Teraz.sk) – Zvolanie Bezpečnostnej rady SR kvôli zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v bezpečnostných zložkách štátu na žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej, je signálom o vážnosti situácie. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Premiér Ľudovít Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol o zvolaní Bezpečnostnej rady SR na piatok 18. augusta. Slovenská informačná služba, ako aj Národný bezpečnostný úrad sú podľa Hrabka významné bezpečnostné a spravodajské inštitúcie štátu. Polícia preto podľa neho musela mať k dispozícii dôkazy, ak sa odhodlala obviniť viacerých bývalých alebo súčasných príslušníkov týchto inštitúcií.



„Vieme, že premiér Ódor po nástupe do funkcie neodvolal súčasného šéfa SIS. Polícia ale musí postupovať na základe nejakých dôkazov, ktorých oprávnenosť preverí čas,“ pripomenul Hrabko, že právo nominovať riaditeľa SIS má predseda vlády. Zároveň upozornil, že v priebehu tohto volebného obdobia už k jednej výmene na čele SIS prišlo a príliš časté zmeny vedenia tejto inštitúcii neprospievajú.



V priebehu týždňa ide podľa Hrabka už o druhú politicky citlivú policajnú kauzu. Aj keď sa práca polície nemôže riadiť podľa volebného cyklu, ale podľa komplexnosti získaných dôkazov, politický rozmer tejto kauzy bude podľa Hrabka obrovský práve preto, že je krátko pred voľbami. „Vieme, ktoré strany to využijú vo svoj prospech a ktoré strany nebudú mať žiadnu inú obranu, ako používanie floskúľ, že ide o právny štát a (policajti) musia zasiahnuť, keď sa mozaika doskladá,“ konštatoval.

Na margo blížiaceho sa rokovania premiéra Ľudovíta Ódora s predstaviteľmi samospráv o vyplatení 108 miliónov eur prisľúbených bývalou vládou ako kompenzácie za rast cien energií, Hrabko očakáva dosiahnutie dohody. „Predpokladám, že pán premiér bude musieť niečo pustiť, ale asi nie celú sumu 108 miliónov eur,“ odhadol.

Dodal, že pre predsedu vlády by nebolo nič jednoduchšie, ako samosprávam okamžite vyplatiť celú sumu, keďže je vo funkcii dočasne. Stav verejných financií je však v dôsledku novoprijatej legislatívy horší, ako sa pôvodne plánovalo. „Premiér by im mohol dať tých 108 miliónov, jeho by to trápiť nemuselo, o chvíľu skončí a nech sa s tým vysporiada budúca vláda. Možno v nej budú aj niektoré z tých strán, ktoré spôsobili ten vysoký deficit,“ konštatoval Hrabko, ktorý očakáva dosiahnutie kompromisu.

Na otázku, či považuje za reálny scenár, podľa ktorého by vláda premiéra Ódora pokračovala vo funkcii aj prvé mesiace po voľbách, Hrabko odpovedal, že táto vláda skončí až keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú. Nepredpokladá však, že by umelo predlžovala pôsobenie úradníckeho kabinetu. „Existuje aj istý časový rámec, pani prezidentka má podľa ústavy povinnosť zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu do 30 dní. Je tam poistka, ak by tak pani prezidentka nechcela urobiť, parlament sa na ustanovujúcej schôdzi zíde sám,“ povedal s tým, že na ustanovujúcej schôdzi parlamentu už bude pravdepodobne vidno kontúry nového rozdelenia moci.