Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

J. Heger: Predaj kníh na Slovensku neklesá

Juraj Heger Foto: Maňo Štrauch

Prečítajte si rozhovor s predsedom Združenia vydavateľov a kníhkupcov Jurajom Hegerom.

Bratislava 12. november (Teraz.sk) - Slováci čítajú to, čo všetci čitatelia v okolitých krajinách – všetko. No napriek tomu, že predaj kníh u nás neklesá, tržby z ich predaja rastú veľmi pomaly, hovorí v rozhovore pre Teraz.sk predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Juraj Heger.

Verejnosť má všeobecne rozšírený pocit, že predaj kníh na Slovensku klesá. Je to pravda? Čo hovoria relevantné údaje?
Predaj kníh na Slovensku celkom isto neklesá. Relevantné údaje sú len vo forme odhadov, tie v posledných rokoch hovoria o pomalom raste tržieb z predaja kníh.

Ako sú na tom s tržbami kamenné kníhkupectvá a ako sa v predaji darí takzvaným ,,nezávislým“ kníhkupectvám?
Kamenné kníhkupectvá zásadnejšie neklesajú, obrat sa pri nich však presúva z nezávislých menších kníhkupectiev do sietí Panta Rhei, Martinus alebo Knihy pre každého. Na druhej strane, aj nezávislé kníhkupectvá, ktoré dlhodobo budujú svoju pozíciu na tom, že nie sú len predajcom kníh, ale aj centrom miestnej kultúry, vo viacerých prípadoch rastú.

Do akej miery im konkuruje internetový predaj?
Internetový predaj stále ešte rastie pomerne dynamicky. Nepochybne predstavuje konkurenciu pre kamenné kníhkupectvá, najmä v prípadoch, kedy zákazník presne vie, čo si chce kúpiť.

Dôležitú úlohu v tržbách zohráva knižný veľkoobchod. Darí sa mu u nás napríklad za ostatné dva roky?
Na Slovensku pôsobia tri veľké knižné distribúcie, ktoré do kníhkupectiev dodávajú knihy viacerých vydavateľstiev. Ich situácia je stabilizovaná. Dá sa povedať, že ich primárnou úlohou nie je predaj kníh, ale zabezpečenie logistiky tak, aby dodali kníhkupcom objednané knihy čo najskôr a bez chýb.

Elektronické knihy tvoria iba malú časť knižného trhu. Vzrastá o ne záujem? V čom je ich formát výhodnejší v porovnaní s klasickými tlačenými knihami?
Predaj elektronických kníh medziročne rastie cca o 20%. Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí čítať veľa beletrie, sú veľmi užitočné. Pri detských alebo ilustrovaných knihách sa ich výhody strácajú.

Vydávanie kníh nie je určite lacná záležitosť. Niektoré takzvané okrajové žánre si vyžadujú formu sponzorovania zo súkromných zdrojov. Aké kroky v tomto smere podniká štát?
Štát urobil významný krok založením Fondu na podporu umenia, z ktorého sú dotované okrem iného aj knihy. Objem peňazí na podpory sa zvýšil a vo všeobecnosti medzi vydavateľmi s činnosťou Fondu vládne väčšinou spokojnosť.

Odkiaľ sa v súčasnosti môžem ako vášnivý čitateľ dozvedieť o knižných novinkách jednotlivých vydavateľov? Kde môžem siahnuť po recenziách, či upútavkách?
Vášniví čitatelia dostávajú správy o nových knihách najmä elektronicky od svojich vydavateľov alebo kníhkupcov. Z tlačených médií je najaktívnejšia príloha Sme o knihách. Veľmi aktívny je historicky aj Slovenský rozhlas.

Dôležitou aktivitou je Stratégia rozvoja slovenského knihovníctva a podpora verejných knižníc. Ako je na tom slovenský knižničný fond v rámci podpory z Ministerstva kultúry SR?
Nie som úplne odborníkom na oblasť knižníc. Ministerstvo kultúry ich síce zdanlivo riadi, ale v skutočnosti spadajú pod vedenie samospráv.

O ktoré literárne žánre majú Slováci najväčší záujem? Existuje relevantný prieskum?
Čitateľský vkus je rozmanitý a často sa môže meniť v dôsledku jedného úspešného titulu. Slováci čítajú to, čo všetci čitatelia v okolitých krajinách – všetko. Fenoménom sú knihy slovenských autorov, ktorí vo všeobecnosti v predaji porážajú takmer celú zahraničnú konkurenciu.