Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KAŠICKÝ: Nórske fondy sú úspešný príbeh, ktorý bude pokračovať

František Kašický je veľvyslancom s osobitným poslaním pre granty finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu z MZV a EZ SR. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša je František Kašický z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Bratislava 21. júna (TABLET.TV) - František Kašický je veľvyslancom s osobitným poslaním pre granty finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu z MZV a EZ SR.

Prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu vyčerpala Slovenská republika v rokoch 2009 - 2014 približne 80 miliónov eur. Ďalšie programové obdobie, v rámci ktorého bude Slovensko opäť čerpať prostriedky nórskych fondov, je naplánované do roka 2021 a objem prostriedkov, ktoré naša krajina vyčerpá, bude ešte väčší. V štúdiu TABLET.TV to uviedol František Kašický z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Na Slovensku sme doposiaľ vďaka finančnej podpore z Nórskeho finančnému mechanizmu zrealizovali stovky úspešných projektov za viac ako 80 miliónov eur," uviedol Kašický v súvislosti s doterajším čerpaním prostriedkov. Ako doplnil, "nachádzame sa v období, keď sa pripravujú ďalšie výzvy na programy, ktoré by mali byť realizovateľné v novom finančnom období, a to je definované do roka 2021".

Dovtedy by malo Slovensko vyčerpať približne 113 miliónov eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim finančným obdobím predstavuje o 30 miliónov viac. "Tieto prostriedky, ako aj mnohé iné, sa použijú predovšetkým na to, aby sa aj naša krajina dostala na úroveň vyspelejších krajín," informoval Kašický.

V tejto súvislosti tiež uviedol, že prostriedky z nórskych fondov sú na Slovensku veľmi obľúbené. "Nórske peniaze sú veľmi obľúbené, a to aj napriek tomu, že ide o menej prostriedkov, ak ich porovnávame, napríklad, s eurofondami. V tom je zásadná odlišnosť, ako napríklad aj v prípade spolufinancovania," vysvetlil Kašický. "Aj napriek odlišnostiam, nórske fondy sú úspešný príbeh, ktorý bude pokračovať. Minimálne do roka 2021," uzavrel.

Pozrite si reláciu SVET TU a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.