Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Kampaň sa začala

Komentár Juraja Hrabka. Foto: Teraz.sk

Dnes sa začína síce ešte nie oficiálna, ale už ostrá volebná kampaň: parlament bude rokovať o návrhu na odvolanie premiéra P. Pellegriniho a tým pádom aj celej vlády.

Samozrejme, každý vie, že premiér zostane premiérom aj po tejto parlamentnej schôdzi a vláda bude vládnuť ďalej. Navyše, návrh na vyslovenie nedôvery v znení, v akom bol podaný a na základe ktorého sa schôdza uskutoční, je takpovediac irelevantný – premiér by mal byť odvolaný za to, za čo nemôže a čo ani nie je v kompetencii premiéra. Nehovoriac o tom, že to, čo mu mimovládni poslanci vytýkajú a na základe čoho ho chcú zbaviť funkcie, je už doslova a do písmena bezpredmetné: hlavný predmet ich záujmu, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, totiž štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti už nie je.

Samozrejme, každý vie aj to, že dôvody uvedené v návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi sú v ňom v tomto prípade iba preto, aby boli. Povedané v skratke – lebo voľby. Počas schôdze sa totiž verejnosť dozvie najmä diametrálne odlišné veci ako to, čo je premiérovi v návrhu na vyslovenie nedôvery vytýkané. Prím budú hrať politické, ekonomické a sociálne záležitosti, pričom iné výsledky budú prezentovať mimovládne strany a iné strany vládne.

Zaujímavé tak bude sledovať iba to, či sa naozaj za premiéra P. Pellegriniho postaví strana Smer-SD tak, ako to avizoval jej predseda R. Fico: že poslanecký klub Smeru-SD bude predsedu vlády a celú koaličnú vládu brániť „všetkými dostupnými prostriedkami.“ S tým, že je všeobecne známe, že najlepšou obranou je útok. Jedna aj druhá strana – navrhovateľ aj odporca – by tak mali predstaviť svojich najlepších rétorov.

Tak by to aspoň malo byť, v tejto chvíli je však už známe, že schôdzu predseda parlamentu preložil na budúci týždeň a to kvôli tomu, že parlament nebol uznášaniaschopný. Takto teda zatiaľ obsahovo aj v praxi vyzerá bránenie premiéra a vlády „všetkými dostupnými prostriedkami,“ ktoré avizoval predseda Smeru-SD R. Fico. Aj tak sa dá. Možno to však povedať aj tak, že vládna koalícia zbabelo utiekla z parlamentu a že premiér a vláda tak vlastne majú šťastie, že môžu fungovať ďalej. Záleží od uhla pohľadu, pričom to nič nemení na tom, že kampaň sa začala. Hoci taktika, ktorú zvolili vládne strany, je odsúdeniahodná, pretože tak premiér ako aj jeho vláda, zostávajú v politickej neistote.

Kým výsledok schôdze – ktorá raz bude tak či onak – s návrhom na odvolanie premiéra je zrejmý, jej dosah sa v praxi ešte len ukáže. Isté zostáva iba jedno: ostrá kampaň politických strán sa začala a voliči by si mali opäť dávať zvýšený pozor nielen na seba, ale aj na svoje peňaženky.