Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Straník Kiska

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje vznikajúci nový politický subjekt.

Len pár hodín po ukončení mandátu prezidenta republiky a nástupe prezidentky Z. Čaputovej ohlásil A. Kiska založenie politickej strany. Je to akomak zvláštne aj nedôstojné, aby bývalý prezident zakladal partaj, ale dobre: Ústava ani iné zákony mu to nezakazujú a napokon aj v jeho prípade platí – ľudovo povedané - ako si ustelie, tak si aj ľahne. Napriek rente a ďalším pôžitkom, ktoré hlave štátu zostávajú doživotne.

Pre občanov a voličov to môže byť napokon aj dobrá správa. Strana A. Kisku sa pridá k viac ako stovke už existujúcich strán, čo pre nich znamená aj väčší výber vo voľbách. Pluralita je stále fajn. A peniaze, potrebné na založenie a fungovanie strany, nie sú v tomto prípade problém.

Na začiatku vzniku každej strany hrajú prím hlavne vzletné slová a nie je to inak ani v prípade Kiskovcov. K nim patria aj slová o tom, že strana má už dnes 30 tisíc ľudí ochotných do nej vstúpiť, 72 špičkových odborníkov a 125 programových téz, pri ktorých strane pomáha aj bývalá premiérka I. Radičová. Jej vládu označil A. Kiska pritom ako najlepšiu za posledných desať rokov. Čo bolo aj celkom vtipné, keďže vydržala vládnuť a spravovať krajinu iba necelé dva roky: možno však práve preto bola pre niektorých ľudí aj najlepšia.

Ako každej vznikajúcej novej strane, nechýba rovnako partaji A. Kisku ani odhodlanie a ani dávka potrebnej guráže. Hoci jej protagonisti vlastné politické predstavy a záujmy nehovorili, ale čítali. Ale aj to je v poriadku, hoci to niečo naznačuje. Rovnako ako mimoriadne ambiciózne plány, keď sa nová, de iure ešte neexistujúca strana A. Kisku, snaží hneď od začiatku v podstate a verejne diktovať ostatným, aj dlhodobo zavedeným stranám, čo a s kým by mali politicky robiť.

Patrí k tomu aj predčasné a menovité obsadzovanie premiérskeho kresla, hoci do volieb je z toho uhla pohľadu ešte ďaleko a pre samotného A. Kisku ešte ďalej. Politický život ide iným tempom ako mu chce nalinkovať a ak to doteraz nevedel, potom sa to čoskoro dozvie.

Veľká strana, o ktorú sa A. Kiska snaží, nie je totiž automaticky aj zárukou veľkých úspechov. Inými slovami, môže mať straníkov koľko chce, aj milión, dôležitejší sú tí, ktorí prídu k volebným urnám a ktorí tak rozhodnú aj o ďalšom osude strán. A o ktorých bude na politickom trhovisku naozaj veľká bitka. Tá sa, mimochodom, začala už v čase, kedy bol A. Kiska ešte v prezidentskom paláci, po prázdninách už začne iba gradovať.