Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

Komentár J. Hrabka: Uchádzačov pribúda

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prečítajte si komentár j. Hrabka.


V závetrí predčasných parlamentných volieb oznámil kandidatúru na funkciu prezidenta republiky ďalší uchádzač – Ivan Korčok. Rovnako ako J. Kubiš chce zbierať podpisy, teda nespoľahnúť sa na 15 poslancov parlamentu. To je dobrá správa aj vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti s podpismi poslancov z minulých prezidentských volieb. Našli sa totiž medzi nimi aj takí, ktorí neskôr tvrdili, že nevedeli, čo podpisujú a boli vraj uvedení do omylu.

Prirodzene, mien uchádzačov o post hlavy štátu bude časom iba pribúdať. V roku 2019 ich kandidovalo 15 a bolo medzi nimi viacero zvučných mien. Napr. Š. Harabin, M. Kotleba, F. Miloško, B. Bugár alebo M. Krajniak, ktorí v tomto poradí po prvom kole s kandidatúrou aj skončili. Mimochodom, od roku 1999, kedy sa uskutočnila prvá tzv. priama voľba prezidenta, klesol počet kandidátov pod desať iba raz.

Kandidatúra I. Korčoka z politického uhla pohľadu znamená, že preberá politickú štafetu aj voličov po súčasnej hlave štátu Z. Čaputovej, ktorá oznámila, že sa opätovne uchádzať o túto funkciu nebude. Netají sa tým ani I. Korčok a ani Z. Čaputová. Podobne, niet dôvodu aby nezískal tiež podporu strany SaS, keďže v jej mene pôsobil vo vláde I. Matoviča aj E. Hegera. Inými slovami, má možnosť stať sa kandidátom celej jednej časti politického spektra a spoločnosti, hoci to, či sa ním aj stane, zostáva zatiaľ vo hviezdach. Možnosť však existuje, zvyšok je a bude záležať iba na ňom a jeho politickej práci a schopnostiach.

Viac sa venovať jeho možnosti vyhrať volebnú súťaž o post prezidenta by bolo v tejto chvíli iba rýdzou špekuláciou – v rovnici je totiž priveľa neznámych. Nevedno počet kandidátov, nevedno kto nimi menovite bude, nevedno v podstate nič alebo len veľmi málo. Prísne vzaté, nevedno dokonca ani to, či voľby prezidenta vôbec budú, keďže tu a teraz sa nedá úplne vylúčiť ani to, že nebudú. Ak sa v novom parlamente nájde najmenej 90 poslancov, môžu úrad prezidenta aj zrušiť a jeho kompetencie prerozdeliť, isteže, najlepšie za podmienky, že Z. Čaputová by mandát dokončila. Odpoveď na prípadnú otázku – prečo by to poslanci robili – je jednoduchá ako facka: lebo to urobiť môžu.

Rovnako ako to urobila predchádzajúca mocenská garnitúra, ktorá vznikla po voľbách 2020 a zakotvila do Ústavy jeden volebný obvod či odňala právomoc Ústavnému súdu posudzovať súlad ústavných zákonov s Ústavou. Napríklad.

A hoci sa to nezdá, aj o tom budú predčasné parlamentné voľby. Je nepochybné a viditeľné, že sa skončia dobre, takže pôjde už iba o to, o čo obvykle: ako pre koho.